Migranti okupirali Veliku Kladušu

0
543

Sve je veći broj migranata koji posljednjih sedmica pristižu na područje Velike Kladuše, čime se komplikuje bezbjednosno i zdravstveno stanje u ovoj opštini, a zbog tog problema Opštinsko vijeće zakazalo je za 9. juni vanrednu sjednicu.

Lokalni novinar i publicista Esad Šabanagić kaže da je u užem gradskom području primjetan povećan broj migranata, te da su u okolini Velike Kladuše aktivirani divlji kampovi u kojima oni borave, prenose Nezavisne novine.

On ističe da je riječ o improvizovanim šatorskim naseljima koja niču u blizini granice sa Hrvatskom i predstavljaju polazne tačke za migrante koji pokušavaju ući u susjednu zemlju.

– Oni se smještaju i u napuštenim i devastiranim halama `Agrokomerca`, kojih je mnogo na ovom prostoru. Svakodnevno su prisutni u parkovima, na javnim površinama, prosto su okupirali uže gradsko područje i veći problemi su vjerovatno pred nama – kaže Šabanagić.

Prema riječima mještana, migranti često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima niko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.

– Veliki je broj kuća koje su napuštene, vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. U nekoliko posljednjih mjeseci imali smo više slučajeva paljevine, a neke kuće su u potpunosti uništene – kaže Mustafa Nurikić, mještanin naselja Polje, koje je na udaru migranata.

Mještani o neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije Unsko-sanskog kantona, koji, kako se navodi, često odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u brojnim slučajevima niko ni ne interveniše.

– Građani su zabrinuti za bezbjednost svoje imovine pa su česti slučajevi da formiraju straže i patrole koje obilaze i čuvaju napuštene kuće i objekte. Ukoliko bude napada na imovinu, plašim se da će građani uzvratiti i imaćemo problem – kaže Admil Mulalić, predsjedavajući Opštinskog vijeća Velika Kladuša.

Primjetno je da je među migrantskom populacijom sve veći broj porodica s malom djecom, a najveći broj njih boravi u napuštenim kućama u okolini sela Bosanska Bojna, koje se nalazi uz samu hrvatsku granicu.

Služba za poslove sa strancima je u proteklim mjesecima, uz podršku kantonalne policije, provela nekoliko akcija i tom prilikom je znatan broj žena i djece te maloljetnika smješten u prihvatne centre “Sedra” i “Borići”, gdje borave migranti iz ranjivih populacija.

Predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar kaže da se znatan broj migranata iz prihvatnih centara ponovo vraća na ova mjesta jer, vjerovatno, žele biti u boljoj prilici za dalji odlazak ka zemljama EU.

Iako su kantonalne vlasti ranije najavljivale da će do kraja maja biti raspušten prihvatni centar u Velikoj Kladuši, gdje sada boravi oko 800 migranata, već sada je izvjesno da do toga neće doći u skorijoj budućnosti jer je problem gdje ih izmjestiti, pišu Nezavisne.

Prema procjenama kantonalne policije, trenutno se na području ovog kantona nalazi 4.500 migranata, od kojih je 2.100 smješteno u pet prihvatnih centara, dok su ostali bez smještaja.

/SRNA/

PODIJELI