MIGRANTSKA KRIZA Kako zaštititi granicu kada nedostaje hiljadu graničnih policajaca

0
170

Nedostatak službenika glavni je problem Granične policije BiH. Trenutno ovoj instituciji fali više od hiljadu službenika da bi u maksimalnom kapacitetu zaštitili granicu BiH od ulaska ilegalnih migranata. Vlasti Unsko-sanskog kantona ističu da su oni u najtežoj situaciji zbog migrantske krize i optužuju institucije BiH da nisu uradile ništa. Iz Ministarstva bezbjednosti BiH odgovaraju da je problem na višim nivoima.

Graničnoj policiji u ovom trenutku kažu nedostaje oko 360 službenika za obavljanje redovnih dužnosti. Za 24-časovno obezbjeđivanje istočne granice BiH – oko 600 kilometara – bilo bi im potrebno još 510 službenika. Veliki broj potencijalnih tačaka prelazaka migranata je na Drini i Savi, jer s jedne i druge strane postoji magistralni put, za maksimalnu pokrivenost trebalo bi više od 1.000 službenika, apeluju iz Granične policije.

– Od početka godine spriječilo se 4.300 ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Takođe, evidentirano je negdje oko 7.500 migranta prema kojima su poduzete mjere, a ovaj ostatak predat je Službi za poslove sa strancima jer su to migranti koji su pronađi u BiH neposredno nakon ilegalnog prelaska granice – izjavila je Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH.

Najviše problema sa prilivom migranata, dodaju, imali su u Krajini. Gradonačelnik Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona optužili su Ministarstvo bezbjednosti i institucije BiH da nisu uradili ništa da pomognu ovom kantonu da riješe probleme migracija. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić odbacuje optužbe, kaže da su napravljeni prihvatni centri na području USK i da je problem što se samo Ministarstvo bezbjednosti bavi ovim problemom dok su zakazale ostale institucije.

– Ono što se nama dešava u posljednjih godinu i po dana je da smo ostavljeni od državnih institucija. Da Ministarstvo bezbjednosti zajedno sa institucijama koje njima pripadaju nisu uradili ništa. Evo ovdje i bivšeg premijera i sadašnjeg premijera – kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

– Prije mjesec i po, skoro dva mjeseca, napravljena je informacija Predsjedništvu BiH i konkretan plan mjera koje trebamo da preduzememo. Ta informacija dostavljena da se preko Savjeta ministara usvoji i dostavi Predsjedništvu na saglasnost. Niti ima sjednica Savjeta ministara, niti ima sjednica Predsjedništva – naveo je Dragan Mektić.

Prošle godine registrovano je 22.000 migranta koji su ušli u BiH, a početkom ove godine bilo ih je 4.500, ističu iz GP. Njih više od 15 hiljada pronašlo je put do željene destinacije u zemljama Evrope, navode iz Granične policije. Međutim i dalje postoji velik broj migranata u BiH.

– GP ima jedno složeno stanje na granici, pogotovo na istočnom dijelu. Mada mi imamo problem i na izlazu iz BiH na području Krajine – istakla je Dujković.

– Mi nemamo migrantsku krizu. Mi imamo krizu u institucijama države BiH. Krizu pojedinaca koji rade na određenim poslovima, koji ne poduzimaju mjere – izjavio je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Dok institucije države ne komuniciraju dovoljno u vezi migrantske krize, infromacije sa terena nisu nimalo optimistične, tvrde iz Granične policije. I dalje postoji povećani broj ulazaka ilegalnih migranata. Zbog nedostatka kadrova oni sarađuju sa policijskim službenicima MUP RS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPA. Imaju 124 policijska službenika pomenutih agencija na području Zvornika, Bijeljine i Višegrada. Još jedan problem granične policije je i nedostatak specijalističke opreme.

(TV N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here