Mijenja se svjetski balans: Zapad se plaši rusko-kineske Alijanse

0
432
Na forumu „Jedan pojas – jedan put“ predsjednik Rusije Vladimir Putin je sa svom očiglednošću podržao kineskog lidera Si Đinpinga, koji sebe pozicionira kao „hranitelja globalizacije“ i čovjeka sposobnog da se bori protiv predsjednika SAD Donalda Trampa, piše list „Glob end mejl“.

List navodi da „niz prikrivenih napada” ruskog lidera na Vašington zajedno sa zbližavanjem Moskve i Pekinga govori o tome da rusko-kineski „savez iz računa“ postepeno prerasta u realnu alijansu.

Kineski lider se pozicionira kao „hranitelj globalizacije i garant slobodne trgovine“, koji može da posluži kao sredstvo za borbu protiv Donalda Trampa i trgovinskih carina Vašingtona, piše „Glob end mejl“.

Ruski predsjednik je 26. aprila doputovao u Peking, gdje se pokazao kao „pouzdani pobornik“ takve pozicije. Podržavajući retoriku Si Đinpinga, on je pokušao da učvrsti prijateljstvo „napojeno votkom i učvršćeno težnjom da se sruši svetska vladavina Vašingtona“.

“Važno je spremiti efikasan odgovor na rizike fragmentacije globalnog političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora”, izjavio je Putin tokom nastupa na forumu „Jedan pojas – jedan put“.

Putin je na skupu na kojem nije bilo visoko rangiranih predstavnika SAD pozvao delegate da formulišu sopstvene odgovore na „rast protekcionizma, čija su najopasnija forma jednostrana ograničenja koja se nelegitimno uvode mimo Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ili, još gore, trgovinski ratovi“.

Ovaj neočekivani ispad na račun Vašingtona, prema mišljenju lista, jeste novi znak da su Rusija i Kina, bez obzira na sve razlike, našle dodirne tačke u svetlu razmimoilaženja SAD s brojnim međunarodnim institucijama.

Kina pokušava da postigne ukidanje američkih carina na svoju robu, dok Rusija radi na slabljenju sankcija.

Putin i Si Đinping su se zbližili toliko da, kako se našalio Lukin, viđaju jedan drugog češće nego neke svoje prijatelje. Lideri su uspjeli da uspostave dobre odnose koji su postali razlog za brigu mnogih koji se pribojavaju da bi te „autokrate“ mogle da usaglase dejstva sa ciljem da sruše posljeratni svetski poredak.

PODIJELI