Miki Maus proslavlja 95. rođendan

0
650

Čuveni junak na strani dobra, omiljeni miš svih generacija, Miki Maus proslavlja 95 godina od prvog pojavljivanja. On je jedan od najpopularnijih crtanih likova na planeti, a iako će uskoro i čitav vijek od njegovog nastanka, i dalje oduševljava mališane širom svijeta.

Miki Maus prvi put se pojavio 18. novembra 1928. godine u crtanom filmu “Parobrod Vili”, u produkciji Volta Diznija i Aba Ajverksa. Od 1930. godine se pojavljuje i kao junak stripova.

Prvobitna zamisao Volta Diznija bila je da se ovaj miš zove Mortimer Maus, ali Diznijva supruga je smatrala da je Mortimer žensko ime pa su se odlučili za ime Miki. Zanimljivo je da je Miki Mausu glas posuđivao Volt Dizni sve do 1947. godine.

Ovaj junak se u prvim izdanjima na srpskom jeziku pojavljivao kao Mika Miš i iako je likom podsjećao na “Diznijevog” junaka, njegov karakter bio je autentičan, kao i scenario samog stripa. Strip sa originalnim Mikijem Mausom i ostalim “Diznijevim” likovima počela je da objavljuje “Politika” 1935, tri godine nakon što je Mika Miš već postao miljenik publike.

Zanimljivo je da se Mikijev lik vremenom mijenjao. Naime, 1929. godine ovaj popularni miš dobio je bijele rukavice, a 1940. uši, koje su Mikijev zaštitni znak, i reanimirane su iz realističnije perspektive. Dječaci i djevojčice ipak zauvijek će ga pamtiti kao crnog miša sa bijelim rukavicama, sa rukama koje imaju četiri prsta, cipelama i šorcu na kojem su istaknuta po dva dugmeta na prednjem i zadnjem dijelu.

Najmlađa publika i danas uživa posmatrajući Miki Mausa u zanimljivim avanturama sa djevojkom Mini Maus i kućnim ljubimcem psom Plutonom, a nemoguće ga je zamisliti bez njegovih prijatelja Paje Patka i Šilje.

Miki Maus se bori protiv zla zajedno sa svojim vjernim prijateljima. Uz domišljatost, ali i uz Šilju i Paju Patka, Miki iz svake situacije izlazi kao pobjednik.

Iako je prvobitno okarakterisan kao drski simpatični lupež, Miki je vremenom preobražen u simpatičnog momka, obično viđenog kao poštenog i odvažnog junaka. Produkcija Volta Diznija je 2009. ponovo počela da rebrendira lik Miki Mausa, stavljajući manje naglaska na njegovu prijateljsku, dobronamjernu ličnost i ponovo uvodeći u avanturističnije i tvrdoglavije strane njegove ličnosti, počevši od video-igre “Epik Miki”. Miki Maus je prvi crtani junak koji je na svoj 50. rođendan dobio sopstvenu zvijezdu u Holivudu.

Tagovi:
PODIJELI