Milan Račić: Pregovaramo o novim avio-linijama

0
204

U pregovorima smo za uspostavljanje novih avio-linija atraktivnih za naše građane, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” Milan Račić, direktor “Aerodroma Republike Srpske”.

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju, Račić kaže da taj aerodrom ima svoju osnovanost i da postoji potreba za njim, jer Hercegovina i region raspolažu potencijalom za povezivanje vazdušnim saobraćajem.

“Razvoj saobraćajne infrastrukture uvijek je pozitivno uticao na privredni rast, zapošljavanje i društveni razvoj, a izgradnjom aerodroma Trebinje i otpočinjanjem saobraćaja u budućnosti snažnije će se razviti, između ostalih, i turistički potencijal”, rekao je Račić.

NN: Nakon višemjesečne pauze, avioni ponovo lete sa banjalučkog aerodroma. Kolika je njihova popunjenost?

RAČIĆ: Nakon pauze od četiri mjeseca sa našeg aerodroma ponovo saobraćaju “Air Serbia” Beograd – Banjaluka – Beograd dva puta sedmično, “Ryanair” Brisel – Banjaluka – Brisel i Memingen – Banjaluka – Memingen po dva puta sedmično te čarter letovi agencije “Kontiki travel” Antalija – Banjaluka – Antalija. S obzirom na ograničenja u putovanjima prouzrokovana pandemijom virusa korona na svjetskom i evropskom nivou, popunjenost aviona je zadovoljavajuća.

NN: Da li postoje najave da bi uskoro mogli početi letovi prema ostalim destinacijama prema kojima se letjelo prije pandemije?

RAČIĆ: Avio-kompanije morale su prizemljiti avione u skladu sa ograničenjima u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona pa tako i sve letove na naš aerodrom. Odluke o destinacijama na koje će ponovo letjeti avio-kompanije donose u skladu sa sopstvenim procjenama, a o čemu ćemo mi, kao i naša javnost, biti pravovremeno obaviješteni.

NN: Da li banjalučki aerodrom sa “Ryanairom” ili nekom drugom avio-kompanijom pregovara o uspostavljanju novih letova? Možete li mi otkriti o kojim destinacijama je riječ?

RAČIĆ: U pregovorima smo za uspostavljanje novih avio-linija atraktivnih za naše građane, a u trenutnoj fazi pregovora nismo u mogućnosti otkriti detalje. Svakako ćemo obavijestiti naše sugrađane kada za to dođe vrijeme.

NN: Kakva je trenutna procedura na banjalučkom aerodromu za putnike s obzirom na epidemiju virusa korona?

RAČIĆ: Aerodrom Banjaluka poštuje sva pravila i preporuke nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja kovida-19, a u cilju zaštite naših zaposlenih te zaštite putnika. U terminalnu zgradu dozvoljen je ulazak samo putnicima koji su dužni uraditi dezinfekciju, obavezno je korištenje zaštitnih maski te držanje fizičke distance.

NN: Kada će banjalučki aerodrom dobiti kargo objekat?

RAČIĆ: Očekujemo završetak radova na izgradnji kargo objekta do kraja oktobra tekuće godine.

NN: Kada je u pitanju proširenje piste banjalučkog aerodroma, kada je ta intervencija u planu?

RAČIĆ: Poletno-sletna staza, odnosno pista, neće se proširivati niti je u planu proširenje. Poletno-sletna staza ispunjava potrebe za kategorije aviona koji saobraćaju na Banjalučkom aerodromu kao i za neke od najvećih vazduhoplova na svijetu. Međutim, u planu je proširenje osnovne staze, a poletno-sletna staza čini njen sastavni dio. Radi se o zemljištu na istočnom dijelu aerodromskog kompleksa koji nam je potreban i zbog kategorizacije aerodroma kao i zbog planiranog daljeg investicionog ciklusa iz sopstvenih sredstava kao i u saradnji sa zainteresovanim stranim investitorima.

NN: U čemu će se ogledati značaj predstojeće izgradnje aerodroma u Trebinju i koje aktivnosti se sada sprovode na tom planu?

RAČIĆ: Zahvaljujući predsjedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH gospodinu Miloradu Dodiku, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije i ministarke Zorane Mihajlović započete su aktivnosti na izgradnji aerodroma Trebinje. U ovoj fazi sprovode se aktivnosti na izradi planske dokumentacije te proračuni za dvije moguće lokacije u vezi sa kapacitetom budućeg aerodroma i procedure prilaza. Aerodrom Trebinje ima svoju osnovanost i postoji potreba za njim, jer Hercegovina i region raspolažu potencijalom za povezivanje vazdušnim saobraćajem. Razvoj saobraćajne infrastrukture uvijek je pozitivno uticao na privredni rast, zapošljavanje i društveni razvoj, a izgradnjom aerodroma Trebinje i otpočinjanjem saobraćaja u budućnosti snažnije će se razviti, između ostalih, i turistički potencijal.

/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here