Mile Dmičić: Odluka CIK-a o odgađanju izbora nije u skladu sa zakonom

0
448

Odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora nelegitimna, jer nema pravni, odnosno Izbornim zakonom propisani osnov.

Rekao je to profesor ustavnog prava Mile Dmičić u Jutarnjem programu RTRS-a i precizirao da se odluka o odgađanju može donijeti 150 dana od raspisivanja izbora te da se izbori mogu odgoditi samo na određenom biračkom mjestu ili jednom izbornom području ako CIK utvrdi da činjenice i okolnosti ili nepredviđeno stanje onemogućavaju njihovo provođenje.

– Jedini legitimni termin je 4. oktobar, a odgađanje izbora za 15. novembar takođe nije logično jer prelazi Zakonom definisanih 30 dana za odgađanje. Taj rok ne može biti duži od mjesec dana, a opravdanje CIK-a o vjerskom prazniku i nedostatku sredstava ne stoji jer su izbori mogli biti zakazani i sedam dana prije jednomjesečnog roka, odnosno u nedjelju prije isteka tog roka – pojasnio je Dmičić.

Dmičić je podsjetio da osim apalecija odnosno zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje su stranke najavile, sam CIK može pokrenuti postupak kojim odluku od odgađanju lokalnih izbora stavlja van snage.

On je istakao da će posljednju riječ dati Ustavni sud koji će utvrditi da li je ovom odlukom prekršen zakon.

CIK je u subotu, kako je objašnjeno, zbog nedostatka novca koji treba da obezbijede institucije na nivou BiH, preinačio raniju odluku da izbori budu 4. oktobra i zakazao izbore za gradonačelnike, načelnike i odbornike u skupštinama birati 15. novembra. Uporište za to, kazali su u CIK-u, imaju u Izbornom zakonu koji propisuje da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore. S obzirom na to da su izbori nedjeljom, prva nedjelja, nakon 4. novembra, je 8. novembar, a to se, kako su naveli, podudara s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda te je pala odluka da budu 15. novembra.

SNSD i njihovi partneri te HDZ BiH ne priznaju kao legitimne članove CIK-a BiH koji su izabrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasovima SDS-a, PDP-a i SDA, a ne na osnovu intervjua koje je trebalo da sprovode izabrana parlamentarna komisija. Zbog toga, između ostalog, ne priznaju ni odluke CIK-a koje su donesene.

SNSD će zato Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev za preispitivanje odluke CIK-a na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra, odnosno za tačno 42 dana, kako on kaže bez ikakvih razloga.

/Glas Srpske/

PODIJELI