Mile Kukić, rudar iz Cvrtkovaca, u slobodno vrijeme izrađuje ikone u drvetu

0
3562

Mile Kukić iz mjesta Cvrtkovci, opština Stanari, svojim rukotvorinama sve više privlači pažnju ručno izrađenim ikonama u drvetu.

Iako radi u rudniku u Stanarima i za život zarađuje obavljajući jedan od najtežih poslova, Mile nađe vremena i za izradu ikona u drvetu, ali i za stolarstvo. Ikone su izrađene od drveta trešnje i oraha, a izrađuje ih, kaže i po narudžbi. U stolarskoj radionici mu pomaže sin Nikola, koji se školuje na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, a sa ocem u dane vikenda izrađuje jedinstvene primjerke od drveta.

Pored rijeke Ukrine, kod “Stanića mosta”, na svom placu, ovaj vrijedni domaćin izradio je i kuću od drveta.

Ali, pored ova dva hobija, na svom gazdinstvu radi i u voćnjaku, a plod njegovog truda je i šljivovica rakija, prava domaća. Pored toga ima zasađenu i plantažu oraha.”Imam i rasadnik oraha koji proširujem ove godine na pet hiljada komada, i crvenu (rusku) sljivu, koju planiram zasaditi na placu pored Ukrine na vikendici” ističe Kukić.

Ali ni to nije sve, jer je Mile, zajedno sa suprugom Brankicom i sinom Nikolom, u svom domaćinstvu udomio od malih nogu i lane, koje im pravi društvo svaki dan.


Kukić smatra da se lijepo može živjeti od svog rada i na ovim prostorima, a tuđina ga, kaže, nikad nije privlačila. Marijan Popadić. /prnjavorlive.info/

PODIJELI