MILICA NAJBOLJI MATEMATIČAR BIH

0
1223

Maturantkinja prnjavorske Gimnazije i zaljubljenik u matematiku Milica Đukić predstavljaće BiH zajedno sa još petoro kolega iz FBiH na Matematičkoj olimpijadi koja će biti održana početkom jula u Tajlandu.

Đukićeva se na Svjetsku olimpijadu u Aziji plasirala u velikom stilu osvojivši prvo mjesto na državnom takmičenju za matematičare koje je održano u subotu u Sarajevu. Od 42 moguća boda na svoj konto upisala je 38 i ponijela titulu među četrdesetak đaka.

– Zadovoljna sam i počinjem pripreme za Olimpijadu u Tajlandu. Nestrpljiva sam da poletim u daleku zemlju i pokažem znanje – kaže Đukićeva i dodaje da, bez obzira na to što će se naći rame uz rame sa najboljim svjetskim takmičarima, nema tremu jer ima iskustvo sa prethodnih olimpijada.

Prije dvije godine talentovana Prnjavorčanka učestvovala je na Matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji, a lani je u južnoafričkom Kejptaunu osvojila srebrnu medalju. Drugo mjesto osvojila je i prije desetak dana na Balkanskoj olimpijadi u Grčkoj.

Kaže da je talenat i ljubav prema matematici naslijedila od oca, s kojim vježba od malih nogu.

– Tata se kao mladić takođe takmičio i još dok sam bila djevojčica usadio mi je ljubav prema toj nauci. Od kada znam za sebe, stalno nešto računam. Od prvog dana škole matematika mi je omiljeni predmet – priča Đukićeva, koja nakon srednje škole želi da upiše matematički fakultet.

Prnjavorska šampionka znanja posebno obožava geometriju i kombinatoriku jer se u tim zadacima mora mnogo razmišljati, dok joj teorije brojeva i algebra idu malo teže. Pred put u Tajland muči je problem u vezi sa pripremama, jer sve mora sama.

– U Kini ili Rusiji đaci se za ova takmičenja pripremaju cijelu godinu, dok kod nas pripreme zavise isključivo od rada pojedinca. Bilo bi nam mnogo lakše kad bismo imali nekog profesora da radi s nama. Ovako, moramo sve sami – kaže Đukićeva, koja će u Aziji biti jedini predstavnik RS.

Učesnici
Milica Đukić putovaće u Aziju sa još petoro srednjoškolaca iz Sarajeva – Damirom Papićem, Zlatkom Salkom Lagumdžijom, Nejrom Kurtović, Adisom Bolić i Mirzom Arnautom.

Glas srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here