Milijarder kupio “Perutninu” Ptuj

0
318

Regionalnu kompaniju “Perutnina” Ptuj, koja svoje pogone ima i u Brezi i Srpcu, kupila je ukrajinska grupacija MHP, iza koje stoji Jurij Kosjuk, ukrajinski milijarder sa “Forbesove” liste.

“Slovenačka industrija jekla” (SIJ) pokrenula je proces prodaje svog udjela od 91 odsto u “Perutnini” Ptuj, a prema informacijama ljubljanskog “Dela”, “MHP je ponudio daleko najvišu cijenu, koja zasad nije poznata”. MHP je jedna od vodećih kompanija u međunarodnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, a u ovoj grupaciji nisu skrivali želje za širenjem, te su tokom ovog mjeseca najavili kupovinu kompanije u EU koja se bavi preradom mesa ili peradi. Kosjuk je, inače, i 2014. godine, tokom turneje po više evropskih država, imao namjeru i razgovarao o kupovini “Perutnine” u Ptuju.

U posljednje tri godine “Perutnina” je bila u rukama ruskog kapitala kroz SIJ grupu. Ona se sastoji od 19 kompanija u četiri zemlje – Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Proizvodnja i prerada mesa piletine i ćuretine čini 90 odsto proizvodnog programa “Perutnine” Ptuj, a proizvode prodaju u više od 20 zemalja, uključujući i tržišta Bliskog istoka.

U grupaciji MHP su osigurali ovim da “Perutnina” Ptuj dobije dugoročnog strateškog partnera, te očekuju da će saradnja donijeti prednosti proizvođačima i zaposlenima, a prema njihovoj procjeni, uticaće i na peradarsku industriju u regionu Balkana.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, kaže da promjenom vlasničke strukture ne bi trebalo da dođe do nekih negativnih efekata.

“Očito da ako je kupljena jedna cijela grupacija koja veoma dobro posluje, u najmanju ruku se može očekivati da će zadržati postojeće kapacitete, a to je ono što bi nas za tržište BiH trebalo da zanima. Sigurno da oni imaju i planove i da dodatno prošire svoje kapacitete”, rekao je Hadžić.

Proizvodni pogoni u Brezi i Srpcu zapošljavaju 2.000 radnika, sa brojem zaposlenih, kooperantima i dobavljačima. “Perutnina” u Brezi ima 316 stalno zaposlenih, dok “Perutnina” u Srpcu, koja proizvodi meso peradi, zapošljava 240 radnika, a ima i 103 kooperanta. U obje kompanije je prije nekoliko mjeseci investirano šest miliona KM (pet miliona KM u Brezi i milion KM u Srpcu), kako bi se ispunili uslovi za dobijanje EU izvoznog broja.

Pojedini radnici u Srpcu se nadaju da će dolaskom novog vlasnika imati još bolje uslove za rad, te očekuju i moguće proširenje proizvodnje u BiH zbog jeftinije radne snage.

“Perutnina” Ptuj tokom prošle godine proizvela je više od 82.000 tona mesa peradi i više od 29.000 tona pilećih kobasica, dok je prošle godine ostvarila prihod od oko 257 miliona evra, što je za 4,8 odsto više nego u 2016. godini.

Prihodi grupacije MHP u prvoj polovini ove godine povećani su za 16 odsto, na 694 miliona dolara, a proizvodnja peradarskih proizvoda porasla je za sedam odsto, na nešto manje od 308.000 tona. Većina od toga je izvezena, dok je prosječna cijena prodatog pilećeg mesa ove godine porasla za čak 21 odsto.

Bogatstvo Kosjuka procijenjeno je na 1,4 milijarde dolara, te ga je “Forbes” svrstao na 1561. mjesto najbogatijih ljudi. On je kompaniju MHP preuzeo 2008. godine i sada posjeduje oko 77 odsto ove kompanije, koja se nalazi na listi Londonske berze. Ovaj milijarder je prepoznatljiv i po jahti “Valerie” dužine od 85 metara, a koja je procijenjena na 150 miliona dolara.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here