Miloš Forman – filmski klasik

0
221

Miloš Forman, filmski autor koji spada među najznačanije kinematografe svih vremena, oskarovac i autor filmskih remek-djela “Ljubav jedne plavuše”, “Let iznad kukavičijeg gnijezda”, “Svlačenje”, “Amadeus”, “Narod protiv Larija Flinta” rođen je na današnji dan 1932. godine.

Veliki Čeh, majstor atmosfere, izvrstan analitičar mentaliteta, nakon nekoliko domaćih filmova: “Crni Petar”, “Gori moja gospođice” i “Ljubav jedne plavuše” odlazi u SAD.

Svjetsku slavu stekao je filmovima “Let iznad kukavičijeg gnijezda”, “Amadeus”, “Svlačenje” i antiratnim mjuziklom “Kosa”.

Miloš Forman je opsesivno, iz filma u film, pratio borbu čovjeka protiv sistema.

Bio je nježan u slikanju izgubljenih i razočaranih ljudi usred okrutnog svijeta i ideologija i žestok u ciničnim metaforama o sistemu koji melje pojedinca.

Otac mu je bio Јevrej, a majka protestantkinja. Ta činjenica obilježila je život mladog Formana, kao i smrt roditelja u njemačkom koncentracionom logoru u Aušvicu.

Formanova ostvarenja zahtijevaju obrazovanog gledaoca, koji poznaje literaturu i umjetnost uopšte. On je bio tipičan predstavnik autorskog filma, koji nudi umjetnost umjesto zabavnog proizvoda.

Zauvijek će biti simbol možda najlješeg doba 20. vijeka smještenog između dva vojna bloka u međusobnoj ravnoteži, između “djece cvijeća” i kasnijih “žena u crnom”, između muzičke revolucije i kasnijih “obojenih revolucija”.

Umro je 13. aprila 2018. godine.

“Asteroid 11333 Forman” nazvan je po Milošu Formanu, filmskom klasiku.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here