Ministar bezbjednosti BiH potvrdio za “Glas Srpske”: Mektić predložio Stanića za direktora SIPA

0
542

Banjaluka – Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za “Glas Srpske” da je Savjetu ministara BiH predložio da za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) imenuje aktuelnog direktora ove bezbjednosne agencije Pericu Stanića.

– Predložio sam Stanića za direktora SIPA i sada je na Savjetu ministara da odluči. To je mjesto koje pripada Srbima i smatram da ova agencija ne smije ostati bez direktora. Ne bi bilo dobro da ijedna bezbjednosna agencija ostane bez čelnog čovjeka, a kada će se Savjet ministara određivati o tom pitanju, zaista ne mogu prognozirati – rekao je Mektić.

Na pitanje da li je Ministarstvo bezbjednosti upoznato sa najavom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će već danas iz svoje zemlje vraćati pripadnike Islamske države u matične zemlje i da li ima informacije o tome koliko se u Turskoj trenutno nalazi državljana BiH koji su se borili ili boravili na ratištu u Siriji, Mektić kaže da je za navode turskog predsjednika čuo iz medija.

– Vjerovatno su to oni ljudi koji su bili po kampovima u Siriji, ali zaista nas Turska o tome nije obavijestila. Koliko je državljana BiH trenutno tamo i da li ima onih koji su se borili na strani IS-a, do sada zaista nismo dobili nikakve informacije, ali bilo bi korektno i normalno, ako se u Turskoj već nalaze državljani BiH koji treba da budu deportovani, da nam Turska dostavi te informacije – rekao je Mektić

On je ponovio ranije informacije da bi u BiH trebalo da bude deportovano devet državljana BiH i jedno dijete, podsjećajući da je deportacija odgođena zbog nedavnih događaja u Siriji i da nije poznato kada će biti obavljena deportacija.

On otkriva da je za narednu sjednicu predložen materijal koji se tiče problema ilegalnih migracija, ali da on neće prisustvovati sjednici i da će od Savjeta ministara tražiti da ta tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

– U utorak putujem u Katar i neću prisustvovati sjednici Savjeta ministara, a veliko je pitanje da li će uopšte i biti održana – kaže Mektić.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da će, što se tiče angažovanja bilo kakvih bezbjednosnih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, poštovati stav Republike Srpske.

– Nisam upoznat sa ovom informacijom, ali za mene je vrlo važno šta kaže Republika Srpska kada je u pitanju istočna granica i što se mene tiče, poštovaću stav Republike Srpske – rekao je Šarović.

Sličan je stav i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka koji je rekao da za protekle četiri godine u Savjetu ministara nije dozvoljeno usvajanje nijedne odluke štetne po Republiku Srpsku.

– Tako će biti i ubuduće i građani Srpske mogu biti mirni što se tiče svih stvari koje tretiraju interese RS – rekao je Crnadak.

Granica

Dragan Mektić kaže da je čisti spin da je predložio da kao ispomoć na granici sa Srbijom i Crnom Gorom može biti angažovana policija iz FBiH.

– Riječ je o čistom spinu i takvo rješenje nisam predložio. Predlagao sam da se na granici angažuju pripadnici Oružanih snaga BiH koji bi bili nenaoružani i kojima bi komandovala Granična policija, ali takav prijedlog nije dobio podršku Predsjedništva BiH – rekao je Mektić.

PODIJELI