Ministar prosvjete kupuje auto od 115.000 maraka

0
1471

Sportska sjedišta, senzori za parkiranje, automatsko upravljanje i LED svjetla, a godina proizvodnje 2017. Cijena – oko 115 hiljada maraka.

 

To su karakteristike novog četvorotočkaša koji nabavlja ministar prosvjete i kulture. Dane Malešević najvjerovatnije će se ponoviti novim Audijem A6. Kupovinu tog automobila, kažu u Ministarstvu, Vlada je aminovala svojim odlukama.

Jedna od njih je da se ministarski automobili kontrolišu na svakih pet godina, a druga, da svako ima pravo na jedno skupocjeno vozilo. Zato je, objašnjavaju u saopštenju, kupovina došla u pravo vrijeme.

“Ministarstvo se odlučilo za nabavku novog motornog vozila jer je postojeće, namijenjeno za službena putovanja ministra proizvedeno 2007. godine i u nezadovoljavajućem je tehničkom stanju. S obzirom da je Audi A6 u vlasništvu Ministarstva prešao 420.000 kilometara, njegovo održavanje je neekonomično te je bila neophodna nabavka novog”, stoji u saopštenju.

Uprkos revizorskom izvještaju, u kome piše da je Ministarstvo prosvjete prošlogodišnji budžet probilo za skoro 11 miliona maraka, na voznom parku nisu štedjeli. Mišljenje s rezervom Malešević je zaradio jer nije prikazao obaveze po osnovu ličnih primanja od skoro 6,5 miliona maraka, a neke institucije u nadležnosti Ministarstva kršile su Zakon o javnim nabavkama.

Iako je isplata dugovanja prema radnicima, sa zaostacima još od 2011. godine konačno krenula, resor im za plate i naknade i dalje duguje 15-ak miliona maraka. Kupovina novog četvorotočkaša zato nije promakla ni prosvjetarima. Naročito onima koji na posao putuju svojim automobilom, jer im je naknada za prevoz nedavno prepolovljena.

“Zato to sve sad bode oči svima. Odjedanput ima para za ovako skupocjeno vozilo. Ja mislim da ima automobila koji mogu zadovoljiti potrebe i da je jeftiniji”, kaže Jugoslav Spasojević, nastavnik u OŠ Miloš Dujić, Čelinac.

Pred ljeto, ponovili su se ministri i iz nekoliko drugih resora, pa je tako vozni park u Vladi Srpske, koji čini najmanje 500 automobila, dodatno podmlađen.

Prije Daneta Maleševića, limuzinom se počastio i ministar finansija, koju je platio oko 100 hiljada maraka. Ni ministar trgovine i turizma, Predrag Gluhaković, ne zaostzaje mnogo, jer je svoja tri automobila platio 90 hiljada maraka.

I njihovi resori dobili su revizorsko mišljenje s rezervom.

atv

PODIJELI