Ministarstvo obezbijedilo novac za sanaciju objekta ergele “Vučijak”: Obnovom do centra konjičkog sporta

0
178
Prnjavorska ergela “Vučijak” stremi da postane centar za uzgoj konja i promotor razvoja konjarstva i konjičkog sporta, prije čega je joj neophodna obnova, za šta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo 250.000 maraka.
U Ministarstvu kažu da je Ergela “Vučijak” kroz redovne aktivnosti analizirala stanje štala za konje. Utvrđeno je da je usljed vremenskih uslova i dotrajalosti objekata došlo do urušavanja krova na obje štale. Postojeće stanje, kako ističu, ugrožava bezbjednost radnika na ergeli i grla koja su smještena u objektima.– Od transfera i vlastitih prihoda nije moguće brzo reagovati na navedenu situaciju, zbog čega je ergela uputila Ministarstvu zahtjev za pomoć, nakon čega smo obezbijedili 250.000 KM, koje će biti utrošene za obnovu krova jednog objekta – rekao je načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u resornom ministarstvu Mladen Stojanović.

Prema njegovim riječima, prvobitni plan je bio da obnove oba objekta.

– Međutim, zbog finansijske situacije nismo u mogućnosti da radimo paralelno – rekao je Stojanović.

Sa predstavnicima lokalne zajednice, kako ističe, razgovarali su kada će i na koji način ovoj ergeli biti dodijeljen status centra za uzgoj konja. Objašnjava da je dogovoreno da lokalna zajednica uradi projekat, a da ministarstvo obezbijedi dio sredstava te da se počne sa realizacijom.

– Radimo obnovu i adaptaciju postojećih objekata sa željom da tu arhitekturu i sve ono što se veže za ergelu zadržimo što je moguće više – rekao je Stojanović. Preduslov za realizaciju projekta, ističe, bilo je rješavanje imovinsko-pravnih stvari.

– Plan nam je da ergela bude konjički centar, a sljedeća faza bi bila javno-privatno partnerstvo, u smislu da u cijelu priču uvučemo i turističko-ugostiteljske komponente – rekao je Stojanović i dodao da je za to potrebno pronaći zainteresovane subjekte.

Direktor Ergele “Vučijak” Miroslav Milanković kaže da će pomoć ministarstva biti značajna, jer na objektima od rata ništa nije rađeno.

– Sve je samo propadalo, a sada će biti poboljšani uslovi za životinje, ali i olakšan rad zaposlenima – rekao je Milanković.

Potvrdio je da će prvi korak biti obnova objekta izgrađenog još sedamdesetih godina prošlog vijeka.

– Tom objektu je propao krov i on je prioritet. S obzirom na to koliko su visoke cijene materijala, vidjećemo šta ćemo još moći uraditi – rekao je Milanković i dodao da na ergeli ima oko 130 grla konja, različitih kategorija, od 2004. godišta do onih koji su stari svega nekoliko dana.

Ciljevi

Mladen Stojanović kaže da ergela ima poljoprivrednu površinu iz koje obezbjeđuje dovoljno hrane.

– Međutim, nedostaje nam da životinje budu prilagođene namjeni – rekao je Stojanović. Kako kaže, cilj je dobijanje upotrebne vrijednosti životinja, odnosno da se definiše da li su za sport ili paradne stvari, a sa druge strane i međunarodno priznavanje ergele u okviru Svjetske asocijacije.

Glas Srpske – Jana Kezić

PODIJELI