Ministarstvo odbrane krije informacije o nabavci američkih helikoptera

0
518

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine krije podatke o nabavci dva helikoptera, za koja je iz budžeta BiH još ranije obezbijeđeno 7,5 miliona KM.

Na konkretno postavljena pitanja dokle je stigla nabavka dvije letjelice za potrebe Oružanih snaga BiH i na koji način će one biti nabavljene, odnosno da li će se ići na direktan sporazum ili raspisivanje tendera, “Nezavisnim” iz Ministarstva odbrane BiH nisu željeli da odgovore. Takođe, nije bilo odgovora ni na pitanje kada se može očekivati da BiH dobije dvije letjelice, a jedino pitanje na koje su odgovorili je ono koje se odnosi na novac, odnosno koliko novca je iz budžeta BiH izdvojeno za te namjene.

“Ako će za helikoptere biti potrošena makar jedna marka našeg, budžetskog novca, neprihvatljivo je da Ministarstvo odbrane od javnosti krije bilo koju informaciju koja se tiče ove nabavke. Koliko znam odranije, nabavka helikoptera mogla bi da bude realizovana uz pomoć ili donaciju SAD, pa u toj činjenici možda leži razlog tajnovitosti Ministarstva odbrane, ali je svakako ne opravdava”, rekao je novinar Slobodan Popadić, istovremeno ističući da Ministarstvo odbrane previše informacija krije od javnosti pod plaštom tajnosti ili izgovor nađe u procedurama. Kako ističe, sve što se tiče helikoptera, a to znači i remont postojećih letjelica, godinama izaziva kontroverze u javnosti.

“To bi trebalo da bude razlog više da resor odbrane postane transparentniji, umjesto da ide u suprotnom smjeru. Podsjetiću da se radi o najvećem budžetskom potrošaču BiH, koji godinama trpi kritike revizora, javnosti i političara”, naglasio je Popadić za “Nezavisne”.

Na naše pitanje kolika je vrijednost nabavke i da li je obezbijeđen novac, u Ministarstvu odbrane BiH kažu da su sredstva od 7,5 miliona KM osigurana u budžetu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za 2017. i 2018. godinu te da je pet miliona dolara osigurano donacijom iz programa vojne pomoći Vlade SAD.

“Preostala sredstva za realizaciju nabavke helikoptera biće osigurana iz budžeta Ministarstva odbrane BiH u skladu s Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i odborenim budžetom MO BiH, uz mogućnost dodatne donatorske pomoći Vlade SAD za nabavku helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH”, rekli su nam u Ministarstvu odbrane BiH ne otkrivajući ukupnu vrijednost posla, odnosno nabavke dva helikoptera.

Prema nezvaničnim informacijama, procedura nabavke dva helikoptera u poodmakloj je fazi, a čitav proces biće sproveden u okviru programa za izvoz naoružanja “Foreign Military Sales”, koji podrazumijeva da BiH direktno sa SAD potpiše ugovor. Navodno je na račun povjerilačkog fonda “Foreign Military Sales” već prebačeno skoro 3,5 miliona dolara i oko 732.000 dolara iz budžeta BiH, mada nije poznato koliko će ukupno koštati nabavka ove dvije letjelice. Krajem 2017. godine Savjet ministara BiH odobrio je hitne nabavke dvije letjelice, a iz dokumenata se moglo zaključiti da će one koštati nešto više od 36,6 miliona dolara bez američke donacije.

Kako se u javnosti moglo čuti, BiH bi trebalo da nabavi helikoptere UH-1H Huey iz viškova američke vojske, koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II, koji predstavlja opremanje starih UH-1H elementima modela Bell 212. Takva rješenja, u suštini, koriste uglavnom zemlje sa skromnijim budžetom, ali je činjenica da se nabavkom ovih helikoptera neće riješiti pitanje modernizacije s obzirom na to da je od 2017. do 2027. godine predviđena nabavka čak osam srednjih i transportnih i 15 lakih višenamjenskih helikoptera. Inače, Oružane snage BiH od 2013. godine ne uspijevaju da modernizuju nekoliko helikoptera jer je nekoliko pokušaja ugovaranja remonta propalo, kao i nekoliko tendera koji su raspisivani za taj posao.

(Nezavisne)

PODIJELI