MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRIZNALO GREŠKU – OŠTEĆENI “LEBURIĆ-KOMERC” PRNJAVOR PODNIO TUŽBU

0
1168

Ministarstvo poljoprivrede zvanično je priznalo da je pogriješilo. U kilogram mesa proizvoiđači će ubuduće moći da dodaju maksimum pet grama fosfata, ne računajući pritom fosfate koji se već nalaze u sirovom mesu. Nakon što je ATV ukazala na problem uslijedili su višemjesečni pregovori na relaciji Vlada-proizvođači. Ministarstvo je na kraju popustilo i u Službenom glasniku objavilo izmjene.

“U sljedećim primjenama navedene maksimalne količine fosforne kiseline i fosfata mogu se dodavati pojedinačno ili u kombinaciji. Za mesne proizvode – pet grama po kilogramu”, navedeno je u izmjenama.

Novim pravilnikom građani Srpske ubuduće će da jedu zdravije meso, saglasni su proizvođači. Pojedini ipak tvrde da su u borbi izvukli deblji kraj. U “Leburić komercu”, koji je generalni uvoznik “Pekabeskovih” proizvoda iz Makedonije, podsjećaju na zabranu distribucije njihovih proizvoda u Srpskoj koja je bila na snazi dvadeset dana. Zbog toga su i tužili Ministarstvo.

“Naravno, postavlja se pitanje rada Ministarstva poljoprivrede. Na koji način i zašto su oni to radili s obzirom da sada sa ovim novim Pravilnikom potvrđuju ono što smo mi tvrdili sve ovo vrijeme i mi sad postavljamo pitanje legalnosti svih njihovih odluka kao i način na koji je to doneseno”, kaže Bojan Popović, direktor prodaje u firmi “Leburić komerc” iz Prnjavora.

U Ministarstvu su još ranije tvrdili da su odluku donijeli zbog zaštite interesa i zdravlja potrošača i da na makedonsku tužbu imaju odgovor. Zbog čega su u petak prošle sedmice promjenili odluku i objavili novi Pravilnik u Ministarstvu danas ne odgovaraju. atvbl.com

PODIJELI