Mirovanje akciza šansa za tržište duvana

0
649

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIB) BiH u narednim danima bi trebalo da pokrene određene aktivnosti u pravcu izmjene Zakona o akcizama koje će ublažiti ili privremeno zaustaviti rast akciza na duvanske proizvode, a samim tim i njihovu cijenu.

Sve to radi se u svrhu usporavanja dalje erozije legalne prodaje duvanskih proizvoda, a čime bi se i obezbijedilo normalnije poslovanje proizvođača, distributera, maloprodajnih trgovina i svih onih koji su u ovom lancu. Takođe, pretpostavlja se da bi se dio građana vratio kupovini cigareta na legalnom tržištu. Da je UIO prepoznala problem nelegalnog tržišta duvana i da je spremna da reaguje, moglo se čuti i na okruglom stolu, koji je Ekonomski fakultet u Sarajevu organizovao o borbi protiv sive ekonomije. Jedan od zaključaka ukazuje kako je najvažniji pokretač nelegalne prodaje u pravilu previsoko poresko opterećenje, a to je naročito izraženo kod proizvoda koji su oporezivani akcizama, poput goriva i cigareta.

“Pozivam sve da preko Upravnoga odbora pokušamo doći do izmjena koje su nam potrebne”, kazao je Miro Džakula, direktor UIO BiH.

On je pozvao i sve učesnike na legalnom tržištu da zajedno predlažu i rade na rješenjima kako bi se problem crnog tržišta smanjio.

Najavio je da se radi na potpuno novom kvalitetnijem zakonu o akcizama na kojem rade i eksperti iz drugih zemalja EU, a u sklopu kojeg će biti još kvalitetnije definisani svi elementi oporezivanja. Napomenuo je i da su nadzorne službe veoma aktivne u posljednjoj godini po pitanju nadzora nelegalne prodaje cigareta, te da ih je samo ove godine oduzeto u vrijednosti većoj od dva miliona maraka.

Podaci predstavljeni na okruglom stolu govore kako je učestalo povećanje akciza i maloprodajne cijene cigareta dovelo do toga da se čak 40 odsto duvanskih proizovda konzumira iz sive zone. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da akcize treba da se prilagođavaju uslovima koji vrijede u zemljama EU, ali da se pri tome nikako ne smije zaboraviti platežna moć domaćih kupaca. Zbog svega, građani BiH plaćaju najskuplje cigarete u Evropi kada se gleda potrošačka moć.

Zlatko Hurtić, ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH, kazao je kako je usporavanje rasta akciza na duvan i duvanske proizvode dio zajedničkog akcionog plana koji su dvije entitetske vlade donijele u oktobru, te da su njima obuhvaćeni i bolji nadzor nelegalne prodaje i bolja organizacija proizvodnje i plaćanja premija za istu.

Procjene pokazuju kako budžet BiH zbog crnog tržišta duvana gubi više od 200 miliona maraka godišnje, a veliku štetu trpe i proizvođači, distributeri i prodavači.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here