Misterija skrivena u zidinama trebinjske kuće: Pronađene knjige nepoznatog porijekla

0
1097

Rukom, na arapskom jeziku pisane knjige, čiji sadržaj i starost još nisu utvrđeni, godinama su bile skrivene u zidinama jedne trebinjske kuće.

Prije nekoliko dana knjige su pronašli radnici prilikom radova na tom objektu, koji se nalazi uz kameni most u Trebinju.Dejan Bošnjak, koji na tom mjestu navodno gradi ugostiteljski objekat, od radnika je uzeo knjige i predao ih trebinjskom imamu Sadmiru Mustafiću.

O porijeklu, sadržaju i starosti knjiga još je rano govoriti, budući da ih tek treba poslati na restauraciju i konzervaciju. Mustafić kaže da sa sigurnošću ne može da tvrdi o čemu je riječ i zašto su knjige godinama bile zrobljene u zidinama kuće, ali smatra da postoje dvije opcije.

„Ili su knjige zazidane zbog sujevjerja, jer imamo situaciju da i danas ljudi nešto stavljaju u temelje kuće ili ove knjige imaju toliku vrijednost da su se morale tada sakriti od nekoga“, kaže Mustafić.

On je potvrdio da su dvije, od pet pronađenih knjiga, rukom pisani Kuran, sveta knjiga kod Muslimana, dok za ostale tri ne može da pretpostavi o čemu se radi. „To su neki priručnici sa bilješkama, a starost ni približno ne možemo da procijenimo“, kaže imam Mustafić.

Knjige bi, kako je planirano, već naredne sedmice trebalo da pošalju na restauraciju i konzervaciju u Gazi Husrev–begovu biblioteku u Sarajevo, nakon čega će biti poznato više detalja.

Prema nepotvrđenim podacima kuća u kojoj su pronađene knjige prvobitno je bila u vlasništvu porodice Karadža, a kasnije je prodata porodici Vujović, da bi je naposljetku kupio Dejan Bošnjak iz Trebinja.

 

PODIJELI