Misteriozni crni „sarkofag apokalipse“ otvoren i svijet nije prestao da postoji

0
1088

Prije dvije nedjelje, arheolozi u Egiptu pronašli su masivan sarkofag od crnog granita u Aleksandriji, netaknut 2000 godina. Naravno, odmah su krenule razne glasine i teorije – od toga da se u njemu možda nalaze ostaci Aleksandra Makedonskog do toga da će njegovo otvaranje osloboditi strašnu kletvu.

Ništa od navedenog. Umjesto toga, arheolozi su u njemu pronašli tri kostura i braon-crvenu otpadnu vodu, koja je odavala izuzetno odbojan miris.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete zadužilo je komitet arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na građevinskom projektu.

Prema pisanju lista El Vatan, prvobitno su poklopac podigli oko pet centimetara prije nego što ih je oštar smrad primorao da prekinu i potpuno napuste mjesto inspekcije i sačekaju da se provjetri.

Kasnije su ga otvorili uz pomoć egipatskih vojnih inženjera.

„Pronašli smo kosti troje ljudi. Čini se da je u pitanju porodična grobnica. Nažalost, mumije unutar sarkofaga nisu bile u najboljem stanju, pa su samo kosti ostale čitave“, rekao je Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete.

Odgovarajući na strahove da bi uznemiravanje sadržaja sarkofaga moglo da dovede do oslobađanja strašne faraonske kletve, Vaziri je našalio: „Otvorili smo ga i, hvala bogu, svijet nije prestao da postoji.“

(RTS)

PODIJELI