Misteriozni zvuk iz unutrašnjosti Zemlje zbunio stručnjake

0
717

Eksperti iz cijele Evrope saopštili su da uspjeli da snime prirodan zvuk planete Zemlje koji im uspješno izmiče već decenijama.

Za zvuk se zna još od 1959. godine, ali sve do 1998. stručnjaci nisu mogli da dokažu da je on stvaran. Svi dosadašnji pokušaji beleženja su propali jer je svaki snimljen na zemlji. Kako bi se zvuk “uhvatio”, bilo je potrebno snimiti ga na samom dnu okeana.

Istraživači iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke proučavali su ovaj fenomen 11 meseci na dnu Indijskog okeana, istočno od Madagaskara.

Podaci su bilježeni između 2012. i 2013. godine kada su stručnjaci napokon uspjeli da lociraju lokacije na kojima je moguće čuti ovaj specifičan zvuk, prenosi B92.net.

Uprkos tome, zvuk je i dalje ostao nečujan ljudskom uhu, jer je frekvencija 10.000 puta niža od one na koju čulo sluha registruje. I pored novih zapažanja, još uvijek nije poznato šta ga uzrokuje.

Mnogi vjeruju da su u pitanju talasi koje pravi okean, dok ima i onih koji smatraju da ih prouzrokuju promjene u atmosferi.

Spar Veb sa Univerziteta u Kolumbiji je jedan od onih koji tvrdi da misteriozni zvuk proizvode talasi.

“Zahvaljujući korišćenim instrumentima utrđeno je da se zvuk čuje sve vreme. Promjene u atmosferi nastaju veoma sporo, pa ne mogu da budu uzrok”, ističe Veb.

Ovakvi zvuci bi trebalo da pomognu naučnicima da dođu do novih saznanja o unutrašnjosti Zemlje. Veb dodaje da ih je moguće registrovati iz različitih dijelova svijeta.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here