Mitropolit Hrizostom: Rušenje crkve u Konjević Polju nije bilo u skladu sa dogovorom

0
506

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je izgradnju dvije crkve – u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjevicć Polju, nakon što bude pronađena adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mjestu.

Građenje novih crkava, Hrizostom je nazvao novim početkom i dodao da će one istovremeno služiti potrebama vjernika ovih područja.

U video izjavi objavljenoj na „Fejsbuku“, mitropolit je pojasnio detalje u vezi sa rušenjem crkve u Konjević Polju.

Naveo je da se prilikom izmeštanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umesto prethodno najavljene iz Foče.

-Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni – s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu – naveo je mitropolit.

Od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo „onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obijavešteni”.

Kako je kazao, firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

-Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama – naveo je mitropolit.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI