Mjesec dana ženskog romskog aktivizma

0
1308

U periodu od 08.marta do 08.aprila 2014.godine članovi udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“, koja okuplja ženske romske organizacije iz Federacije BiH i RS implementiraće mjesec dana ženskog romskog aktivizma „Jednakost za sve III“.

Ova akcija otvorena je osmog marta, a učešće su uzeli i u Udruženju “Romska djevojka” Prnjavor. Predsjednica udruženja, Snježana Mirković, istakla je da su članovi svih ženskih romskih udruženja osmog marta izašle na ulice gdje su simbolično dijelile cvijeće i razgovarale o položaju žena romkinjau društvu.

“Povodom dana žena, na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru ukazali smo našim sugrađankama na težak položaj žena romkinja i na teškoće sa kojima se one svakodnevno susreću” kazala je Mirković.

DSCN6067

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma je pokrenut u cilju da se nizom aktivnosti ukaže na položaj žena sa posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život u BiH. Aktivnosti će obuhvatiti i održavanje okruglih stolova sa predstavnicima institucija na lokalnom nivou, Forum teatar, događaje u zajednicama./R.P./

PODIJELI