Mladi kroz umjetnost govore o suživotu u Maloj Evropi

0
148

Mladi glumci prnjavorske Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” izvešće u četvrtak, 7. marta, u 19.30 premijerno pozorišnu predstavu “Prnjavor, naš” u režiji i po scenariju Brankice Radonjić, koja je i rukovodilac ovog amaterskog pozorišta.

Predstava “Prnjavor, naš” nastala je u istraživačkom procesu sa mladim glumcima, a na poziv Omladinskog centra Prnjavor i realizuje se u okviru projekta “Mala Evropa”, kazala je za “Nezavisne novine” Radonjićeva i istakla da je ovo 76. premijera ovog pozorišta koja će biti izvedena u Centru za kulturu.

“Akcenat projekta je na jačanju povjerenja i kohezije, ali smo mi otišli malo dalje i na umjetnički način prikazali i šire primjere dobre prakse iz našeg grada. Na ovaj način smo željeli da pokažemo da je Prnjavor naš, to jeste grad svih nas. Mi smo u scenariju uobzirili deset priča na temu zašto je dobro biti stanovnik Prnjavora. Pored suživota, bavili smo se inkluzivnom praksom, kulturnim i sportskim životom, ekologijom, prilikama za posao te stipendiranjem i podrškom zdravih životnih stilova. Scenario se bazira na trendu odseljavanja koji je pogodio i naš grad i poruka je upućena upravo ljudima koji razmišljaju o odlasku, a na ponos svih koji doprinose pozitivnim trendovima u našem gradu”, rekla je Radonjićeva.

Dodaje da je ovo jedna od aktivnosti povodom obilježavanja 24.marta – Dana grada Prnjavor.

“Tradicionalno, mi ćemo organizovati reviju pozorišnih predstava tako da će i vrtićki i osnovnoškolski uzrast osjetiti prazničnu atmosferu povodom Dana grada. U pitanju su dječije predstave ‘Tajna jezerske školjke, ‘Čarobnjak iz Oza’ i tinejdžerska predstava ‘Mene niko ne voli’. Na taj način, kroz ovaj poklon, širimo misiju pozorišnog rada, promovišemo umjetnički izraz i na sebi svojstven način zahvaljujemo se vjernoj publici koja nas prati sve ove godine”, kaže Radonjićeva.

Napominje da su podršku za izvođenje ove predstave dobili prije svega od Omladinskog centra Prnjavor.

“Podršku su nam pružili i kulturno-umjetnička društva SPKD ‘Prosvjeta’, UKPD ‘Taras Ševčenko’ i KUD ‘Hakija Tabaković’ čiji igrači takođe učestvuju u predstavi, ali i sportski klubovi, te Zavičajni muzej i Gradska uprava po pitanju potrebnih podataka za scenario”, objašnjava ona.

Dodaje da  pozorište u Prnjavoru ulazi u 22. godinu rada i kako kaže, veliko iskustvo je akumulirano u tom periodu.

“Inspiracija je naša stvarnost koja uz pomoć mašte i kreativnosti, osluškivanjem interesovanja i potreba publike pretvaramo u umjetničko djelo. Pozorište je simbioza svih umjetnosti tako da djeca i mladi,  prolazeći kroz ovaj proces, pored glume i govora bivaju obučena i za scenski pokret, komunikacijske vještine i javni nastup. Šteta je da nema više talenata koji su upućeni na ‘daske koje život znače’ jer je to za njih najbolja prilika da razviju svoje pune potencijale”, zaključila je Radonjićeva.

Jovana Tošić – Nezavisne novine

PODIJELI