Mladi zvornički glumci oduševili srca publike: ”Jutro je pametnije od noći” predstavilo savremen odnos prema obrazovanju (FOTO)

0
218

Daske koje život znače, tokom ove sedmice predstaviće prnjavorskim ljubiteljima kulture, pravi pozorišni ugođaj koji su vrijedno prirpemali mladi gumci a sve s ciljem njihove afirmacije i promocije mladalačke energije koja se ispoljava kroz kulturu. Naravno sve to omogućiće 22. Festival omadinskih pozorišta Srpske koji su večeras svečano otovorili  članovi omladinskog ansambla SPKD ”Prosvjeta” Prnjavor igrajući autorsku predstavu ”I ne bi predstava”.

U sedmici koja je pred nama, u prnjavoskom Centru za kulturu, biće izvedeno jedanaest programa od čega deset pozorišnih predstava među kojima je devet u takmičarskoj konkurenciji.

Predstavnik Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske i selektor ovogodišnjeg festivala Novica Bogdanović ističe kako će se u Prnjavoru u okviru festivala predstaviti preko 120 mladih glumaca. Pred publikom će, kako je istakao, biti izvedeno devet cjelovitih predstava koje su izabrane zbog svih ispunjenih elemenata od ukupno 28 koliko ih je bilo prijavljeno.

”Ovih devet predstava su predstave koje će stići od Novog Grada do Bileće. To su komadi koji su namijenjeni mladim ljudima te su rađene sa dobrim dramskim pedagozima i sa dobrim ansamblom te mogu da pariraju u ovoj selekciji bilo gdje u nekim sličnim regionalnim festivalima. Sve ove predstave imaju svoj kvalitet i nadam se da će biti prihvaćene. U ovim pozorišnim komadima teme su različite i uglavnom su u interesu mladih ljudi. Imamo velikih životnih drama pa do nekih jednostavnijih tema kao što su ljubav”, rekao je Bogdanović.

Navodi i da je Prnjavor izabran sa razlogom da se u njemu realizuje ovaj kulturni događaj te da ova lokalna zajednica već izgradila svoj dobar epitet kao jedno mjesto u kojem se njeguje dobar pozorišni izražaj.

”Pohvalio bi pozorišni život Prnjavora jer su ovdje nastale mnoge predstave koje su osvojile  brojne festivalske nagrade. To sve stvar jedne ekipe koja kontinuirano radi već dvadeset godina. Taj jubilej od dvadeset godina čuva te neke korijene koji su potekli od festivala koji se organizovao u Prnjavoru. Ono što je značajno istaći je i to da tu neku urbanu kulturu Prnjavora istitucionališemo. Kada govorimo o tome onda se misli na to da bi Prnjavor već mogao stvarati uslove da umjesto dramske grupe formira gradsko pozorište”, rekao je Bogdanović.

Da je ovaj festival, koji će predstaviti mlade glumce iz mnogih krajeva Srpske, značajan za kulturni život Prnjavora navodi i umjetnički rukovodilac prnjavorske Prosvjete Brankica Radonjić. Dodaje da za njih zadovoljstvo što mogu organizovati ovakav jedan događaj te da to potvrđuje pozitivne rezultate u ranijem periodu koje je ”Prosvjeta” ostvarila.

” Mi smo omogućili da po treći put Prnjavor bude domaćin jednog ovakvog događaja. Godinama unazad tačnije više od dvije decenije, mi ovdje promovišemo umjetnost. Želimo da naša publika doživi jedan kulturni doživaljaj pri čemu želimo posebno da afirmišemo djecu i mlade. Tokom dvadeset godina mi smo formirali jednu pozorišnu publiku u gradu i to je jedan od naših najvećih rezultata. Mi imamo repertoarska djela koja su namjenjena za sve ljude i na taj načim mi se trudimo da izgradimo jednu pozorišnu publiku ”, rekla je Radonjićeva.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš istakao je kako je ovaj događaj nešto veoma značajno za ovaj grad te se zahvalio svima koji su prepoznali Prnjavor kao mjesto kulturnog stvaralaštva. Zadovoljan je što dramska scena u Prnjavoru postoji gotovo dvadeset godina a kroz taj period uticala je da grad dobije uglednu reputaciju.

”Brankica je to najbolje opisala u naslovu monografije objavljene ovim povodom `Decenije od snova satkane`, što govori o njihovom radu i uspjesima. Iako su oni u oblasti kulture već ispisali istoriju našeg grada uvjeren sam da najbolje tek predstoji. Mogu da kažem da su oni najbolji promoteri kulturnog života grada te da svojim radom promovišu i mlade ljude i daju im šansu da pokažu svoj talenat kroz pozorište. ”,rekao je Tomaš.

Ljubiteljima pozorišne umjetnosti predstaviće se Dis-teatar Scena Zvornik, Dramski studio Narodne biblioteke “Branko Radičević” Derventa,  Teatar “Scena” Novi Grad, Amatersko pozorište mladih “Milenijum” Srbac, Omladinsko pozorište iz Bileće, Dramska grupa Gimnazije “Jovan Dučić” Doboj, DASKE Laktaši i Dramski klub “Virus” bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić”.

Zavjesa na ovaj kulturni događaj biće spuštena 21. oktobra, u revijalnom dijelu predstavom ”Magareće godine” od strane Dis-teatra Banjaluka. Ulaz na za sve posjetioce biće besplatno.

TV K3

PODIJELI