MMF za BiH prognozirao rast od 3,5 odsto

0
240

Međunarodni monetarni fond zadržao je prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini od 3,2 odsto.

Ova međunarodna institucija je u jesenjim prognozama zadržala i procjenu rasta BiH u 2019. godini od 3,5 odsto, dok za 2023. godinu predviđa rast od četiri odsto. MMF navodi da će se inflacija u BiH zadržati na nivou od 1,4 odsto u 2018. godini s tim da će na kraju 2018. godine iznositi 1,7 odsto. Projekcije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,6 odsto, a na kraju te godine iznositi 1,8 odsto.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMFu, iznosiće 6 odsto, nakon prošlogodišnjih 4,8 odsto. U 2019. projekcije su 6,6 odsto, a u 2023. godini 5 odsto.

Istovremeno, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je realni rast BDPa u BiH u drugom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prošle godine, iznosio 3,4 odsto.

Gledano u cijelosti i u odnosu na recesijske godine na početku ovog desetljeća, globalni ekonomski rast je i dalje čvrst, ali je očigledno već dostigao najviši nivo, uvjereni su analitičari MMFa.

“Na horizontu su oblaci, rast se iskazao manje uravnoteženim nego što smo se nadali, povećavaju se mogućnosti budućih negativnih šokova. U mnogim ključnim ekonomijama rast je podržan politikama koje na dug rok nisu održive, što znači da donosioci političkih odluka moraju hitno djelovati”, kazao je Moris Obstfeld, glavni ekonomista MMFa i ukazao na razorne posljedice zatezanja trgovinskih i carinskih mjera.

Na drugoj strani MMF je snizio kratkoročne prognoze za evrozonu (na dva odsto u 2018. i 1,9 odsto u 2019), te za Ujedinjeno Kraljevstvo (gdje će se rast jedva prelaziti jedan postotak) i Južnu Koreju. Razvijenim zemljama na duži rok najavljuje niže stope rasta u odnosu na ostvarene do sada, a kao uzroke navodi starenje radne snage i niži rast produktivnosti.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here