Mocart – genije i siromah

0
350

Austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart /1756-1791/, jedan od najvećih u istoriji muzike, rođen je na današnji dan 1756. godine.

Poslije preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč, bio je okružen spletkama zavidne i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i doživio je finansijski krah.

Poslije smrti 1791. sahranjen je u zajedničku sirotinjsku grobnicu u Beču.

Kao “čudo od djeteta” na turnejama je obišao veći dio Evrope. Već u šestoj godini napisao je prvu kompoziciju, u osmoj sonate, u devetoj simfonije, u 11. oratorijum, a u 12. operu “Јednostavna prevara”.

Napisao je više od 600 djela, uključujući opere, simfonije, koncerte za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, gudačke kvartete, kvintet sa klarinetom /”Mala noćna muzika”/, sonate za klavir i za violinu, kantate, mise…

Godine 1784. Mocart postaje “slobodni zidar”, osnosno mason. Njegova posljednja opera “Čarobna frula” sadrži mnoge masonske teme i alegorije.

Život mu je bio pun novčanih teškoća i raznih bolesti. Često nije bio plaćen za svoj rad, a novca koji bi dobio brzo je potrošio na ekstravagantan način života.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here