Moćna kamera pronalazi osobu među hiljadama drugih

0
367

Kineski naučnici razvili su moćnu vrstu kamere koja može da identifikuje određenu osobu među nekoliko desetina hiljada ljudi.

Stručnjaci sa Univerziteta “Fudan”,u saradnji sa Optičkim institutom Čangčun, izumili su kameru od 500 megapiksela.

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži petostruko više detalja od ljudskog oka – nju po visini rezolucije nadmašuje samo kamera od 570 megapiksela sa jedne čileanske opservatorije, čiji je cilj posmatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su izumili kineski naučnici biće iskorištena u svrhu video-nadzora, te su je već pohvalili kineski državni mediji zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i bezbjednosne institucije.

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji sa praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima.

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svijetu, navodi britanski “Indipendent”.

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda, koja može da identifikuje pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo posmatrajući njegove pokrete.

Tu je i program “ptice špijunke” – on se odvija tako što jata robotskih ptica sa kamerama iz vazduha snimaju ljude.

Udruženja za ljudska prava kritikuju nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći da je riječ o teškom kršenju ličnih sloboda.

PODIJELI