Moguća nova nestašica pasoša

0
835

Građani Bosne i Hercegovine u martu neće ostati bez pasoša, nada se ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović iako traje prava bitka sa vremenom oko još jednog tendera za nabavku pasoških knjižica.

Bliži se 21. mart do kada bi sve trebalo da bude završeno, ali se još čeka odluka o žalbi francuske firme, koja se žalila i na poslednjem tenderu koji je raspisala Agencija za identifikaciona dokumenta. Konačna odluka se očekivala još prije mjesec dana ali je Kancelarija za razmatranje zalbi još nije donijela, iako je zakonski rok istekao. Na kraju, ministar je malo koga uvjerio da se neće ponoviti scenario sa početka prošle godine kada se na pasoše čekalo i po mjesec i po dana.

“Odluka može biti  da se odbija žalba ‘Đemalta’, i onda smo mi vrlo blizu da se nastavi dalje sa tenderskom procedurom, koja bi bila završena i prije 21.marta. Ukoliko bude poništen tender, očekujem da menadžment  IDEEA  nađe rješenje da građani BiH se ne bi našli u problemima koji su bili kao 2017. godine”, rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Osmanović poručuje da ne želi ni da razmišlja šta bi se moglo desiti ukoliko još jednom bude poništen tender za nabavku pasoških knjižica. I tu mnogi vide problem. Odgovornost opet prebacuje na IDDEEA-u i kaže da se nada kako bi oni trebalo da nađu odgovarajuće rješenje. Tamo i nisu raspoloženi da pričaju o mogućem scenariju ukoliko bi propao još jedan tender. Odluku o žalbi francuske firme, kažu, očekuju u narednih nekoliko dana kada će mnogo toga da bude jasnije.

“Ja ne mogu ništa komentarisati, niti davati izjavu, dok ne dobijem odluku Kancelarije za razmatranje žalbi. U zavisnosti kakva će odluka biti donesena, mi ćemo postupiti po zakonu”, rekao je Arif Nanić, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta.

Agencija za identifikaciona dokumenta skoro više  od dvije godine pokušava da realizuje tender za nabavku pasoških knjižica. Nekoliko pokušaja palo je u vodu a prošle godine teškom mukom je riješena je višemjesečna kriza sa izdavanjem pasoša. Nakon što je postalo jasno da nije moguće zavrsiti tendersku proceduru, a građani u roku od mjesec dana nisu mogli dobiti pasoše, produžen je ugovor sa banjalučkom kompanijom ”Milabauer” koji ističe u martu. Kako sada stvari stoje, BiH nije daleko od istog scenarija koji bi se opet prelomio preko leđa građana.

atv

PODIJELI