Moje je PRAVO, a ne PRIVILEGIJA!

0
314

Danas, 8. Marta 2021 zvanično je započeta jedanaesta po redu kampanja Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju provodi ženska romska mreža “Uspjeh”. Kampanja je počela uličnim akcijama u Tuzli, Prnjavoru, Kaknju, Modriči, Visokom i Bijeljini.

Kampanjom upozoravamo na izuzetno težak status Romkinja koje se nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja i diskriminacije. Ukazujemo da nismo ravnopravne, naše potrebe i položaj nije vidljiv u javnim politikama, ne osjećamo se sigurno, nismo uključene i živimo život koji nam ne osigurava dostojanstvo.

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje te omogućavanje uživanje svih ljudskih prava i dostojanstven život.

Ulična akcija u sklopu kampanje se održala u sklopu regionalnog projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III” koji podržava Austrijska razvojna saradnja kroz CARE Intrenational, Balkans.

“RAVNOPRAVNOST je moje pravo, a ne privilegija”
“SIGURNOST je moje pravo, a ne privilegija”
“VIDLJIVOST je moje pravo , a ne privilegija”
“UKLJUČENOST je moje pravo , a ne privilegija”
“DOSTOJANSTVO je moje pravo , a ne privilegija”

CARE International Balkans
Austrian Development Agency

Romani Ćej

prnjavorlive.info

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here