Molba vjernicima: “Krsnu slavu proslaviti samo u krugu uže porodice”

0
603

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska uputila je molbu vjernima da porodičnu krsnu slavu proslave samo u krugu svoje uže porodice, zbog novonastale situacije usljed pojave virusa korona i odluka nadležnih organa vlasti.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navedeno je da se dok traje vanredno stanje neće po domovima vršiti osveštanje slavske vodice, ističući da su sveštenici dužni detaljno upoznati vjernike o trenutno jedinim mogućim načinima obavljanja slavskog obreda.

– Ukoliko želite da se osveštanje slavske vodice obavi uoči vaše porodične slave, u ovoj situaciji to je izvodivo samo u vašem parohijskom hramu, te ćete se o tome detaljnije dogovoriti sa svojim sveštenikom (nadležnim parohom). U realizaciji naprijed navedenog potrebno je strogo držati se uputstava i preporuka nadležnih organa vlasti kao i eparhijskih saopštenja izdatih povodom epidemije Covid-19 – navodi se u saopštenju Eparhije zahumsko-hercegovačke koje je potpisao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Iz Eparhije su dodali da će ukoliko to žele, osveštanje slavske vodice u domu vjernika biti izvodivo poslije krsne slave, odnosno poslije ukidanja vanrednog stanja i prestanka opasnosti od narastajuće epidemije, kada će sa svojim sveštenikom dogovoriti tačan termin i vrijeme obilaska svog doma.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska apelovala da se vjernici uzdrže od odlazaka u goste na proslavu krsne slave, te samim tim izbjegnu veća okupljanja i spriječe opasnost od širenja virusa korona.

Izvor: Srna

TV K3 aplik

PODIJELI