Momo Kapor – pisac, slikar, novinar, akademik

0
700

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor (1937-2010), član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske, umro je na današnji dan 2010. godine.

Kapor je bio jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Napisao je čitane romane: “Foliranti”, “Beleške jedne Ane”, “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Zelena čoja Montenegra”, “Od sedam do tri”, “Posljednji let za Sarajevo”…

Njegova djela prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine, gdje je proveo najranije djetinjstvo.

Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjem, Kapor je bio novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove “Beleške jedne Ane”.

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: “Bademi s onu stranu smrti”, “Banket”, “Valter brani Sarajevo”,”Džoli džokej”, “Kraj vikenda”…

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

“Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem”; “Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo”…

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju “naiskap”, te kao talentovan slikar i novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.

/SRNA/

PODIJELI