Monasi napustili drevni manastir na Svetoj gori

  0
  778
  Nakon što je Manastir Vatoped na Svetoj gori primio „episkopa“ „nove crkve“ u Ukrajini Pavla Juristog, sedmoro monaha tog bratstva ga je napustilo i prešlo u ruski Manastir Svetog Pantelejmona, koji se takođe nalazi na Atosu.

  Kako pišu mediji, u pitanju su ruski, ukrajinski i moldavski monasi iz Vatopeda. Postoje informacije da i među Grcima koji žive na teritoriji tog manastira ima dosta onih koji su nezadovoljni stavom rukovodstava manastira i koji predstavnike „nove ukrajinske crkve“ smatraju raskolnicima.

  „Četiri manastira na Svetoj gori — Ksenofont, Pantokrator, Novi Esfigmen i Vatoped — u kontaktu su sa ukrajinskim samozvancima“, izjavio je izvor iz Moskovske patrijaršije.

  Rektor Moskovske duhovne akademije arhiepiskop Ambrozije je otkrio da je carigradski patrijarh naložio da delegacija „nove crkve“ pos,eti sva bratstva Svete gore.

  „Pred našim očima jedan po jedan manastir pridružuju se raskolnicima i vrše nezamislivu izdaju pravoslavnih ljudi u Ukrajini koje progone, uc,enjuju, tuku, ist,eruju iz svojih hramova. Tako se na sofisticiran način neprijatelj ljudskog roda ruga ljudima“, piše rektor Akademije na svom kanalu na Telegramu.

  Ranije je saopšteno da delegaciji „nove crkve“ u Ukrajini na čelu sa „episkopom“ Pavlom Juristom nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Manastira Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

  PODIJELI