MORALNI SUNOVRAT Kako su intimni snimci postali glavni adut u borbi za vlast

0
241

Cilj ne bira sredstvo – u ovu rečenicu staje politička borba koja se u posljednje vrijeme sa stranačkih skupova preselila u sferu društvenih mreža.

 

Najsvježiji je primjer bivšeg odbornika PDP, Ivana Begića, koji je platio cijenu objelodanjenog snimka eskplicitnog sadržaja, a ako je suditi po posljednjim najavama, očekuje nas još neugodnih iznenađenja.

Evidentno je da su političari, umjesto da poene sakupljaju čineći dobro građanima, krenuli njima, vjerovatno, lakšim putem – uništavanjem protivnika kopajući po njegovom privatnom životu.

Sociolog, Vedran Francuz naglašava za Srpskainfo da je odnos politike i morala jedna od najstarijih, ali i najkontroverznijih društvenih tema, koja potiče još iz vremena kada je filozof Nikolo Makijaveli objavio čuveno djelo “Vladalac”.

– Centralno pitanje koje on postavlja je pitanje odnosa morala i politike. Je li politika uspješna samo kad je ”očišćena“ od morala? Jesu li moral i politika dvije – ako ne već suprotstavljene – a onda sasvim odvojene pojave, međusobno nespojive? Moraju li političari– ako žele biti uspješni – ”zaboraviti“ na moralne vrijednosti i usmjeriti se na tehnologiju političke borbe vladanja? Je li uspjeh važniji od moralnosti? Problemi s kojima se suočavamo danas u BiH društvu – kao što su socijalna hladnoća političke elite, osjećaj da političari predstavljaju samo sebe i čine neku ”elitu po sebi”, da su iznevjerili građane Republike Srpske i Federacije koji su ih izabrali – često proizlaze upravo iz razloga što se zaboravlja prosto pravilo: politika jeste i mora biti svrsishodno djelovanje kako bismo ovaj svijet učinili boljim, pravednijim, poštenijim – smatra Francuz.

U BiH, kaže on, postoje mnogi primjeri zloupotrebe ovih vrednosti, ali i prljavih udaraca koji se dešavaju iza pozornice.

– Javne ličnosti moraju biti na oprezu, jer njihov život je pod dvogledom javnosti. Određene teme bi trebale ostati privatne. Nažalost, kod nas se broje krvna zrnca, seksualna opredjeljenja, religiozna osjećanja… – zaključio je Francuz.

Psiholog, Aleksandar Milić tvrdi da ovakve situacije proizilaze iz toga što je kod nas na snazi već odavno erozija morala u politici.

– Lik političara bi trebao da bude čovjek koji stvara za sve. Međutim, ukoliko se samo osvrnemo na njihove javne nastupe prilikom kojih ne biraju sredstva, možemo doći do zaključka da od njih ništa bolje ne možemo ni očekivati. Nije im dovoljno da se verbalno obračunavaju, pa onda imamo i druga ponašanja. Od političara koje biramo očekujemo mnogo, a dobijamo samo štetnost i razaranja – kaže Milić i dodaje da su, iz tog razloga, svi aspekti napretka društva u padu.

– Tonemo u svakom pogledu. Bez znanja, etike i rada ne možemo napredovati ni u sopstvenom životu, a kamoli u društvenoj zajednici – zaključio je on.

SRPSKAINFO

PODIJELI