Moravac: Djecu naučiti da budu časni ljudi

0
356

Ljubica Moravac iz Prnjavora ispunila je želju iz djetinjstva da se po ugledu na svoju nastavnicu geografije godinama kasnije nađe u istoj ulozi, pa profesiju u koju je uložila ljubav i znanje kao nastavnica istorije i geografije obavlja već 37 godina u prnjavorskoj Osnovnoj školi “Nikola Tesla”.

Ime Ljubice Moravac ove godine našlo se među 42 istaknuta nastavnika i vaspitača u Republici Srpskoj koji će dobiti Svetosavsku nagradu.

Ona je izjavila Srni da nagrada stiže u godini koja je bila posebna, između ostalog i zbog neuobičajenog rada u grupama sa dvadesetak učenika, bez sekcija ili dopunske nastave. To je priznanje za dugogodišnji rad, a riječi zahvalnosti upućuje Aktivu istorije i geografije, koji ju je predložio za priznanje, kao i upravi škole i kolegama za podršku.

Nakon više od tri decenije prosvjetnog rada, Moravčeva je puna riječi hvale za svoje učenike.

“Djeca su jako kulturna, posebno sam to primijetila tokom onlajn nastave. Svakom obraćanju prema nama prethodilo je `Izvinite da li mogu da pitam?`, `Izvinite da li biste objasnili?` i slično, a po dobijenom odgovoru uslijedilo bi `Hvala`, čime su pokazali jedan vid poštovanja i kulturne komunikacije”, navela je Moravčeva.

Ona je napomenula da joj upravo zbog toga nije bitan samo predmet koji predaje, već i vaspitni rad u odjeljenskoj zajednici kroz koji joj je, kao razrednom starješini, prioritetni cilj da đake nauči da pomažu jedni drugima, da kod njih razvije “ljudski faktor”, da ukaže da nije važna ni ocjena koju će dobiti iz nekog predmeta niti sutrašnje zanimanje ili poziv koji izaberu, ali da je važno kakvi su ljudi.

“Smatram da sam u svom radu postigla nešto ako sutra imamo ljude koje smo pravilno vaspitali i naučili ih da budu ljudi, da prihvate međusobne različitosti”, istakla je Moravčeva.

Ona je rekla i da se današnje generacije djece razlikuju od onih sa početka njene karijere kada su bila poslušna i ćutljiva, dok sada ne žele biti puki posmatrači, već aktivni učesnici u nastavnom procesu.

Govoreći o predmetima koje predaje, prije svega o istoriji, Moravčeva je navela da kod učenika nastoji postaviti istraživačke temelje, posebno kroz istraživanje porijekla porodice, što je do sada rezultiralo dobrim povratnim informacijama i predivnim individualnim radovima.

“Nastojim da istoriju što više približim djeci, da to ne bude predmet koji se ne voli ili se uči napamet. Želim da shvate da je istorija nešto sasvim drugo, jedan jako važan predmet na osnovu kojeg zapravo doznajemo šta je današnjica”, pojasnila je Moravčeva.

Ona je napomenula da je za svakog prosvjetnog radnika od izuzetnog značaja i podrška kolektiva, od kolega nastavnika do uprave škole, stručnih saradnika kao što su pedagozi i psiholozi, bibliotekara, kao i roditelja, koji su neizostavan faktor saradnje.

Ona je rekla da savjetuje mlađim kolegama da ozbiljno shvate posao vaspitača, da sarađuju sa starijim kolegama, roditeljima, ali prije svega sa djecom.

“Morate da uvažite da je pred vama jedno mlado biće, jedna ličnost, da ih morate poštovati kako bi oni poštovali vas”, istakla je Moravčeva.

Svetosavska nagrada biće ovogodišnjim dobitnicima uručena na svečanoj manifestaciji 28. januara u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

SRNA

PODIJELI