Motorola priprema najjeftiniji savitljivi telefon do sada

0
407

Samsung i Huawei privukli su puno pažnje s potpuno novom kategorijom pametnih telefona koju su predstavili – uređajima sa savitljivim ekranima koji se mogu koristiti kao telefoni i tableti. Dio analitičara mobilnog tržišta vjeruje da je budućnost pametnih telefona zaista savitljiva te će sve velike kompanija raditi na razvoju takvih uređaja, pri čemu se otvaraju brojne mogućnosti i eksperimentisanja oko dizajna.

Trenutno najveći problem – osim što se telefoni (još) ne mogu kupiti jeste cijena koja je za većinu ljudi i dalje nepristupačna i iznosi od dvije hiljada dolara (Samsung) pa do čak 2.600 koliko je potrebno izdvojiti za Huaweijev Mate X.

Za sve koji ipak razmišljaju o skorašnjoj kupovini telefona sa savitljivim ekranom dobra vijest, odnosno bolje rečeno dobra vijest stiže iz Motorole. “Poznato” je da ova kompanija razvija savitljivu verziju legendarnog modela Razr koji je tokom protekle decenije bio jedan od najpopularnijih telefona na svijetu, a ako su glasine koje kruže internetom tačne, to će biti najjeftiniji savitljivi telefon do sada.

Kada kažemo najjeftiniji, ne mislimo jeftin jer bi trebao koštati 1500 dolara (cijena prvog savitljivog telefona Royole FlexPaija malo je veća od 1500 dolara), ali i to je bolje u odnosu na cijene od dvije i više hiljada dolara. Još jedna zanimljivost vezana uz savitljivi Razr je i što ovo neće biti top-model, odnosno ne bi trebao imati najjači hardver poput Galaxy Folda i Matea X.

Trebao bi ga pokretati Qualcommov Snapdragon 710 te će imati između 4 i 6 GB RAM-a, a trenutno nema ostalih informacija poput veličine ekrana, interne memorije, biometrike, kamera itd.

Naravno, još jednom treba upozoriti da je riječ o glasinama, a ne o službenim informacijama te, jednom kada ovaj telefon zaista i bude službeno predstavljen, njegova cijena i hardver mogu biti drugačiji.

(Business Insider)

PODIJELI