Mučibabić: Decenijama treba čekati vidljive rezultate

0
252

Demograf Milimir Mučibabić izjavio je sinoć da bi na vidljive rezulate koji su izloženi u studiji o demografskom razvoju i populacionoj politici Republike Srpske, pod uslovom da se odmah počne primjenjivati, trebalo čekati decenijama.

Ističući da je temu rješavanja demografskih problema pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i da se u nju uključila Vlada, Mučibabić je naglasio da poboljšanje demogafske situacije nije samo pitanje za institucije, već za sve u društvu.

– Smatram da je priča koja se zove demografija ujedno i test za patriotizam i ne može rješiti samo institucionalnim materijalnim izdvajanjem. To viševalentan problem čije rješenje traži, u prvom redu, promjenu vrijednosnog koda – rekao je Mučibabić za ATV.

On kaže da je potrebno promijeniti sadašnju matricu vrijednosti, prema kojoj je pojedinac mjera svih stvari, te vraćanje vrijednostima porodice.

Mučibabić, koji je i senator Republike Srpske, naveo je da se demografski problem ne javlja samo u Srpskoj, već i Evropi, a posebno je izražen na Mediteranu.

U Palati Republike Srpske juče je održan sastanak na kojem je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera”, koju je na inicijativu predsjednika Srpske Željke Cvijanović sačinio ekspertski tim kojim je rukovodio Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here