MUP RS: Jačati svijest građana o rizicima prosjačenja djece

0
312

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske od danas do 2. jula sprovešće preventivnu kampanju pod sloganom “Stop prosjačenju”, čiji je cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te o rizicima i posljedicama prosjačenja.

Iz MUP-a je saopšteno da će tokom kampanje policijski službenici u gradovima organizovati punktove na mjestima gdje je na dnevnom nivou najveća koncentracija građana, te dijeliti promotivni materijal i razgovarati sa njima.

Na ovaj način će skrenuti pažnju na ovu devijaciju i uključiti građane u borbu protiv iste.

“Prosjačenje je jedan od najtežih i najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece, koja za posljedicu ima i narušavanje drugih prava djeteta, kao što su prava na zdravo odrastanje, obrazovanje, život u porodici, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog oblika nasilja i mnoga druga prava”, navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, život i rad djece na ulici, njihovo prosjačenje, bez obzira da li je pod prisilom ili iz “potrebe”, posljedica je povrede prava na zaštitu od bilo kojeg oblika zlostavljanja, zanemarivanja i nemarnog odnosa.

“Prosjačenje ne smije i ne može da bude posmatrano kao `stil života` ili `naučen obrazac ponašanja`”, ističe se u saopštenju.

MUP Srpske je prošle godine evidentirao 376 prekršaja prosjačenja, dok je u periodu januar-maj 2021. godine evidentirano 160 ovakvih prekršaja.

Iz MUP-a naglašavaju da maloljetna lica nisu sankcionisana po ovom prekršaju, ali da postoje evidentirani slučajevi prosjačenja djece.

Zakonom o javnom redu i miru propisana je novčana kazna od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

/SRNA/

PODIJELI