N1 o Karavlasima iz Devetine: Kupuju mlade i vjeruju u vlašku magiju

0
2081

U Bosni i Hercegovini po popisu u red ostalih spadaju Vanzemaljci, Marsovci ali i Karavlasi. Narod je to rumunskog porijekla i pravoslavne vjeroispovijesti, bez statusa nacionalne manjine. Zadržali su vjerovanje u vlašku magiju i običaj kupovine mlade.

Selo Devetina između Laktaša i Prnjavora naselili su Karavlasi prije 70 godina. Porijeklo vode iz južne Rumunije, a u Bosnu i Slavoniju stigli su krajem 18. vijeka. Karavlahe još zovu i Crnim Vlasima, to im ne smeta, ali ih ljuti svako poređenje sa Romima.

Zadržali su jedan neobičan običaj, kupovinu mlade.

“Stojana je platio 30.000 i još svadba 50.000, burazera mi je to koštalo što smo ga oženili”, kaže Zagorka Đorđević, Karavlahinja iz sela Devetine kod Laktaša.

Pitali smo da li cijena zavisi od toga da li je mlada školovana i iz kakve kuće dolazi?

“Ne, ne, papire da ima. Da ima radnu dozvolu u inostranstvu”, objašnjava Miloš Đorđević, Karavlah iz sela Devetine kod Laktaša.

U inostranstvu su skoro svi. Međutim, oni koji su ostali siromašni su, nezaposleni i žive od pomoći dijaspore.

“Ja imam ćerku, ima troje djece. Vratila se od muža, bila tu blizu udata i ona sad ode u Austriju da čuva dijete, da nam zaradi, da se prehranimo”, otkriva Stana Marinković, Karavlahinja iz sela Devetina kod Laktaša.

 “Ja sam ovdje 25 godina kući, od kako sam izgubio papire. Ima još dvadesetak porodica koje su ugrožene, nemamo posla. Ja sam 19 godina na birou i nikada nisam bio pozvan”, dodaje Miloš Đorđević.

U selu je na desetine velikih, sređenih kuća sa lijepim rosfrajnim ogradama. Većina stanovništva je u inostranstvu, uglavnom u Austriji. Ono što zarade ne žale na velike kuće, kupovinu mlade ali ni na velike spomenike.

“Muž od jedne pokojne hvalio se da je ubacio zlato u grobnicu i onda se pojavila neka grobska mafija, pa su došli uveče i otvorili su grobnicu. Bilo je bačeno unutra 100-200 evra, uhapšeni su i on je malo više izblamirao sebe jer je lagao više nego što je trebao”, kaže Miloš Đorđević.

U selu nema visokoobrazovanih stanovnika, rijetki su sa srednjoškolskim obrazovanjem, a u vlašku magiju svi vjeruju.

N1

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here