Na Arktiku otkriveno novo ostrvo, pronašli ga studenti

0
327
Na Arktiku je otkriveno novo ostrvo koje je nastalo usijed globalnog zagrijavanja. Ostrvo su otkrili srednjoškolci iz Čuvašije pod rukovodstvom studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta, saopštila je pres-služba instituta.

“Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara, njegova dužina je 1,9 kilometara, širina jedan kilometar. Nakon što geografsko otkriće zvanično dobije priznanje od hidrografske službe Ministarstva odbrane Rusije, na novo ostrvo će se uputiti naučna ekspedicija, koja će obaviti topografsko snimanje, detaljno opisati i fotografisati ostrvo”, navodi se u saopštenju.

Analizirajući geografske karte i svemirske snimke akvatorije Karskog mora, učenici su primijetili da je Zemaljski rt koji pripada ostrvu Šmit izgubio vezu sa glavnim ostrvom.

Kako bi potvrdili otkriće novog ostrva, oni su se obratili Roskosmosu da bi dobili detaljne satelitske snimke.

“Pretpostavljamo da je dio zemlje, koji povezuje dva dijela kopna, nestao zbog globalnog zagrijavanja. Najvjerovatnije je prevlaku činila meka porozna stijena, a uslijed aktivnog topljenja obližnjih lednika, prevlaka je raznesena. Potoci vode ispod lednika koji se topio, odnijeli su zemljane prevlake koje su spajale rt sa ostrvom”, navodi se u saopštenju studenta Moskovskog vazduhoplovnog instituta Artjoma Makarenka.

PODIJELI