Na današnji dan preminula je Kleopatra

0
1358

Kleopatra VII Tea Filopator, posljednji egipatski faraon, preminula je 30. avgusta 30. godine prije nove ere.

O njenom životu, vladanju i ljubavi prema Cezaru, te Marku Antoniju učili smo mnogo puta. Međutim i pored savremene tehnologije naučnici i dalje ne znaju sve o ovoj velikoj vladarki. Ovo su samo neke od fascinantnih činjenica koje o njoj nismo dosad znali!

Kleopatra nije bila Egipćanka

Iako je rođena u Egiptu, njeni preci bili su porijeklom iz Grčke. Njen rođak, Ptolomej I Soter bio je jedan od velikih generala Aleksandra Makedonskog. Pored toga, Kleopatra je prva u porodičnom stablu koja je naučila egipatski jezik.

Roditelji su joj bili brat i sestra

Incest u vladarskim kućama nije bio stran, pa se vjeruje da su Kelopatrini roditelji bili veoma bliski rođaci. Zbog toga, Kleopatra se udala za oba brata tokom svoje vladavine.

Ljepota nije bila najjače oružje

Iako je Kleopatrina ljepota nadaleko čuvena, ova faraonka bila je i izuzetno inteligentna. Pričala je desetak jezika, interesovala se za matematiku, astronomiju i filozofiju. Takođe, postoje dokazi koji kazuju da Kleopatra baš i nije bila toliko lijepa. Ipak, neki istoričari tvrde da to nije istina i da je sama Kelopatra tražila da je prikazuju muškobanjastom, kako bi pokazala svu svoju moć.

Umiješala je prste u ubistva svoje braće i sestara

Prvog supruga i brata Ptolomeja XII ubila je u dosluhu sa Cezarom, nakon što ju je brat proterao iz Egipta. Drugi brat i suprug Ptolomej XIV je pod čudnim okolnostima preminuo, a sestru Arsinoju je pogubila jer ju je smatrala konkurencijom na prijestolu.

Velika zavodnica

Kleopatra je uživala u dramatičnim prikazivanjima javnosti. Teko je, umotana u svilene marame, ušla u privatne odaje Gaja Julija Cezara koji se istog trenutka zaljubio u nju. Kasnije, na upoznavanje Marka Antonija, Kleopatra je došla obučena kao boginja Afrodita.

Živjela je u Rimu u vrijeme atentata na Cezara

Početkom 46. godine prije nove ere, Kleopatra se pridružila Cezaru, što je izazvalo nezadovoljstvo naroda i vlasti. Tamo, sa sinom Cezarijonom, Kleopatrino prisustvo stvaralo je sve više tenzija. Nakon što je Cezar ubijen, faraonka je morala da pobjegne iz Rima.

Kleopatra i Marko Antonije oformili su svoj klub – za opijanje!

Kleopatra je vezu sa Antonije započela 41. godine prije nove ere, jer joj je bio potreban kao politički saveznik. Prema izvorima, zimu te godine proveli su u Egiptu, gdje su oformili klub za opijanje. Uglavnom, bili su aktivni noću, a organizovali su brojne igre i zabave.

Legenda o smrti

Kleopatra i Marko su čuveno počinili samoubistva 30. godine prije nove ere, kada su Oktavijanove vojske napredovale ka Aleksandriji. Dok istoričari sa sigurnošću tvrde da se Marko ubio ubodom u stomak, Kleopatra možda nije preminula od posljedica ujeda kobre. Naime, u Plutarhovim spisima piše da je metod samoubistva nepoznat.

Najskuplji film na svijetu

Iako postoji bezbroj ekranizacija o životu Kleopatre, najpoznatiji je svakako film iz 1963. godine, u kojoj je kraljicu Nila glumila Elizabet Tejlor. Od dva miliona, koliko je izdvojeno, budžet je skočio na 44 milona, a samo 200 hiljada utrošeno je na kostime. Ovo je ujedno i jedan od najskupljih filmova svih vremena.

PODIJELI