Na dnu Baltika pronađen brod star 500 godina

0
236

Istraživači su na dnu Baltičkog mora, nedaleko od obale Švedske, pronašli olupinu broda starog 500 godina i to u veoma dobrom stanju.

Prema navodima istraživača, brod potiče iz kraja 15. ili početka 16. vijeka, prenose mediji.

Pretpostavlja se da su jarboli na mjestu, a trupovi nedirnuti zbog hladnih, malo slanih i “negostoprimljivih” voda Baltika.

Precizno poreklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg, najverovatnije, potice brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao “Nepoznati brod”, na švedskom “Okänt Skepp”.

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće “Santa Marije”. “Okänt Skepp” je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru. Brod je sagraden u doba Kristofera Kolumba i Leonarda da Vincija.

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Sautemton iz Velike Britanije, produkcijom “Dip si” i Institutom za arheološka istraživanja Sodertorn Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Olupinu je prvi put otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Medutim, potpuni znacaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naucnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda “Stril Eksplorer” kako bi što detaljnije istražili olupinu, prenio je Kurir.

Arheolog Paceko Ruiz je brod opisao kao “najstariji brod u Baltiku” i kao “mjenjac igara”. Naglasio je da nikad ranije nije naden brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja sljedi donijeće nove detalje.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here