NA ERGELI „VUČIJAK“ U PRNJAVORU POSTAVLJENA SAVREMENA AGROMETEOROLOŠKA STANICA

0
323

Danas je na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru postavljena savremena agrometeorološka stanica, u vrijednosti 100.000 KM, koju je Hidrometeorološkom savezu Republike Srpske donirala Japanska vlada.

Postavljanju stanice prisustvovao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Milan Gavrić, koji je istakao da će agrometeorološka stanica unaprijediti rad opštinskih savjetodavnih službi, te pomoći poljoprivrednicima.
Gavrić je istaka da je na teritoriji opštine Prnjavor u toku i izrada prognoznog modela i sistema upozoravanja na poplave.
„Stanovništvo u slivu rijeke Ukrine imaće unaprijed definisanu sliku o potencijalnim nivoima vodostaja i biće omogućeno pravovremeno upozoravanje stanovništva na eventualne vremenske nepogode“ istakao je Gavrić.

Rukovodilac odsjeka za agrometeorologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Dejan Supić, kaže da u Republici Srpskoj do sada, osim u Prnjavoru, donirane su agrometeorološke stanice postavljene u Slatini kod Banja Luke, Crkvini kod Šamca i u Trebinju, te da je u planu da se u narednih mjesec dana postavi još jedna stanica i u Ljubinju.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, ističe da postavljanjem agrometeorološke stanice, nakon 45 godina pauze, podaci iz Prnjavora ponovo će se naći u zvaničnim izvještajima.

„Ovi podaci za Prnjavor mjerili su se u  periodu od 1955. do 1975. godine. Prošle godine je u sklopu Srednjoškolskog centra postavljena jedna manja stanica koja mjeri temperaturu i vlažnost vazduha, te sam obim padavina, a nova agrometeorološka stanica imati će veliki značaj za naše poljoprivrednike“, rekao je Tomaš.

U narednom periodu, svi podaci sa agrometeorološke stanice na ergeli „Vučijak“ biće dostupni na zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here