NA IMANJU PORODICE PAVIČIĆ – POVILE SE RODNE GRANE (FOTO)

0
971

Već decenijama Milorad Pavičić iz Donje Ilove bavi se kopanjem bunara. Ovaj vrijedni domaćin odlučio je da se posveti još jednom poslu. Kupio je zemlju od familije, oko devet dunuma i zasadio krušake. U njegovom voćnjaku nalaze se tri sorte krušaka, Fetel, Santa Marija i Viljamovka.

– Kako vidim sve teže mi ide kopanje bunara, pa sam se odlučio posvetiti kruškama. Kruške su rodile da nemam gdje da ih prodam u Republici Srpskoj, moraju ići za Federaciju, kaže Pavičić.

Na imanju domaćina Pavičića grane su se povile, rodile su kruške, što bi naš narod rekao za kataloga.

– Kruška je rodila za slikanje, za katalog. Mlada kruška, dobra, prva klasa. Inženjer Dušan Davidović nas savjetuje, održava sve. On je ”doktor” za kruške, ja se u njegov dio posla ne petljam, ali sam mu jako zahvalan, bez njega krušaka nema, objašnjava Pavičić.

Pored pomoći stručnjaka Davidovića, Miloradu u pomoć priskoči i sin Danijel koji radi u inostranstvu, ali dolazi često kući, pogotovo kada je sezona. Tu je i Miloradova supruga Anđa, svi su se posvetili voćnjaku, a rezultati su i više nego vidljivi.

-Tako je, sin mi pomaže kad god je u mogućnosti, kao i ostali ukućani. Prnjavor nema mnogo krušaka i voćnjaka. U Donjoj Ilovi imaju samo tri kuće. Ja imam šest dunuma, doktor Ljubiša Tomić ima oko dvanaest, Branko Zorić ima oko pet, šest, kao i ja. Kada bi bilo neke veće pomoći od države, moglo bi se živjeti od ovog, kaže Pavičić.

Pavičić sa optimizmom gleda u budućnost ove djelatnosti, a u planu je i postavljanje zaštitinih mreža i smatra da bi ovo mogla biti rentabilna proizvodnja, ali uz veću pomoć države.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI