Na minimalcu 200.000 radnika!

0
1548

BANJALUKA, SARAJEVO – Za oko 200.000 zaposlenih u BiH u ovom trenutku doprinosi se uplaćuju na minimalac, potvrđeno nam je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Istovremeno, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru 2014. godine, broj zaposlenih u BiH iznosio je 707.556, iz čega se može zaključiti da se najniži iznos doprinosa uplaćuje za čak 28 odsto zaposlenih.

“Preko tog minimalca, poslodavci ili daju ili ne daju u koverti nešto radnicima. Nijedan poslodavac nije socijalno osjetljiv ni društveno odgovoran ukoliko kaže da mu je radnik trošak”, poručuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, te izražava zabrinutost za iznos penzija koje će ovi radnici dobijati kada za to steknu uslove.

A sudeći po izjavama predstavnika sadašnje populacije u trećoj životnoj dobi, onima, koji penziju tek treba da dočekaju, uopšte neće biti nimalo lako.

Čak i oni koji su zarađivali u bolja vremena i doprinosi su im uplaćivani u punom iznosu, sada nemaju od čega da žive, jer su im, upozoravaju, penzije jako niske.

“Čak 60 odsto penzionara živi od minimalne penzije, koja iznosi 320 maraka. Još ako hrani suprugu, ili djecu koja su danas uglavnom nezaposlena, znate i sami kako je. Stravični podaci ukazuju da ti ljudi umiru od zime i od gladi, da su neuhranjeni, da nemaju ni za lijeka”, upozorila je Vesna Grgić, predsjednica Udruženja penzionera Kantona Sarajevo.

Priznaju i poslodavci da se znatnom dijelu radnika uplaćuje minimalac te ističu da je potrebno raditi na rješavanju tog problema.

“Ja raspolažem statističkim podacima prema kojim u državnoj upravi ima 10 odsto radnika na minimalcu. Akcionarska društva, te DOO, imaju oko 20 odsto radnika na minimalcu, a zanatske radnje imaju 50 odsto radnika na minimalcu. Dakle, sigurno je da postoje poslodavci koji dio isplaćuju na ruke, a drugi dio na žiro račune”, navodi Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Podaci koji su nam ustupljeni iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS ukazuju na to da je čak 35 odsto zaposlenih u RS prijavljeno na najnižu osnovicu, koja iznosi 370 maraka.

Prostom računicom, ako se zna da je ukupno zaposlenih u RS 280.500, zaključuje se da ih gotovo 100.000 na tekuće račune dobija najmanje moguće iznose.

“Nije realno da trećina radnika bude prijavljena na minimalac”, naveo je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Prema njegovim riječima, radnik u takvim okolnostima ispašta, jer mu je plata manja od realne koju treba da dobije, a biće oštećen i kada bude podnio zahtjev za penziju, koja direktno zavisi od visine uplata i dužine staža.

“Loša uplata doprinosa, znači i nisku penziju”, naveo je Joksimović./nezavisne novine/

PODIJELI