NA OZRENU CENTRALNO OBILJEŽAVANJE DANA NESTALIH – Siluete nestalih biće postavljene i u Prnjavoru

0
1500

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u Republici Srpskoj biće održana u subotu, 30. avgusta, na Ozrenu, simbolu stradanja srpskog naroda i nestalih boraca i civila u proteklom ratu u BiH.
Program obilježavanja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa kod spomen-krsta u blizini manastira Svetog Nikole, nakon čega je predviđeno polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika, te posjeta porodicama nestalih i poginulih boraca koji su pogođeni poplavama. 

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da će 29. avgusta u 11 gradova Republike Srpske i 10 gradova Federacije BiH /FBiH/ biti postavljene makete sa siluetama nestalih lica od stiropora na kojima će građani moći ostaviti svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge u vezi sa procesom traženja nestalih lica u BiH. 

Mitrović je precizirao da će ova aktivnost biti relizovana od 12.00 do 17.00 časova u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Prijedoru, Prnjavoru i Foči. 

On je rekao da je istog dana u vremenu od 12.00 do 14.00 časova predviđeno postavljanje protestnih materijala ispred institucija koje su nadležne za proces traženja nestalih lica u BiH – Savjeta ministara BiH, Instituta za nestala lica BiH, Tužilaštva BiH i Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/. 

Prema Programu obilježavanja Dana nestalih, 28. avgusta predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić učestvovaće u Beogradu u 11.00 časova na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana nestalih. 

Organizator konferencije za novinare je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije. 

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Beogradu, u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, 30. avgusta prisustvovaće predstavnik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. 

Na spisku nestalih u Republici Srpskoj nalazi se 1.676 lica, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalazi 625 neidentifikovanih posmrtnih ostataka. /srna/

PODIJELI