NA PODRUČJU OPŠTINE PRNJAVOR NEMA ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 410 LICA

0
594

Prema izvještaju Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja, danas do 9:30 časova na području opštine Prnjavor, nije bilo registrovanih slučajeva oboljenja „COVID – 19“, dok je pod zdravstvenim nadzorom 410 lica.

Doma zdravlja Prnjavor izdao je saopštenje u kojem mole građane za strpljenje prilikom pozivanja brojeva Higijensko epidemiološke službe, s obzirom da davanje instrukcija traje najmanje 10 minuta.

„Molimo i građane drugih opština da ne zovu na brojeve namijenjene za područje opštine Prnjavor, već da kontaktiraju nadležne službe u svojim opštinama“, navodi se u saopštenju.

Opštinski štab za vanredne situacije uputio je apel, da sve osobe koje dolaze na područje opštine Prnjavor iz zemalja zahvaćenih infekcijom virusa korona, radi informacija o daljem postupanju, trebaju kontaktirati porodičnog doktora ili Higijensko – epidemiološkoj službu, isključivo putem telefona na brojeve 051/663-728, 066/183-927 i 066/183-969.

Iz Štaba su apelovali i na lokalno stanovništvo da ukoliko imaju saznanja o licima koja su došla iz rizičnih zemalja, a ista se nisu kontaktirala nadležne institucije, kako bi se smanjio broj potencijalnih prenosilaca virusa, da takve slučajeve anonimno prijave na brojeve telefona: 051/663-267 (dostupan od 7.00 do 22.00 časa) i 065/910-189 (dostupan 24 časa).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke i naredbe republičkih i lokalnih organa, a vezano za pojavu korona virusa.

„Krivičnim zakonom Republike Srpske jasno su definisana krivična djela protiv zdravlja ljudi, a koja se odnose na samo prenošenje zaraznih bolesti i neprimjenjivanje mjera za zaštitu od zarazne bolesti. Članom 194. „Prenošenje zarazne bolesti“ KZRS definisano je, da ko ne postupi po propisima ili naredbi kojima nadležni organ određuje preglede, dezinfekciju, izdvajanje bolesnika ili neke druge mjere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti kod ljudi, pa usljed toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Opština Prnjavor

PODIJELI