NA POMOLU EKOLOŠKA KATASTROFA U PRNJAVORU: Juriš „šakala“ – uginulo više od pet tona ribe (FOTO)

0
552
FOTO: N. Đurić

UŽASNA katastrofa, tačnije sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su i čupaju dušu na daleko poznatom prnjavorskom Ribnjaku, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju.

Protekle su čak dve godine otkako riba nije nahranjena! Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

FOTO: N. Đurić

Reporter „Novosti“ se uverio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaku, uz magistralni put Prnjavor-Derventa, istovremeno, postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu deset, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim delom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi i nepodnošljivo napada. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

– Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine-svedoči, za „Novosti“, Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest poslednjih radnika poslatih na boro za nezaposlene.

Oni u smenama, sa mesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

FOTO: N. Đurić

– Cenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tostolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine, već ionako začepljenim kanalima i cevima. Posebno je zabrinjavajuće da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zarazne bolesti među životinjama-upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora, ali i istražioca kako bi se stavila tačka ali i rasvetlila ova besramna katastrofa, u kojoj se, uz sudske zavrzlame, pouzdano ne zna koji je tačno važeći od troje stečajnih upravnika.

/novosti.rs/Ninko Đurić/

PODIJELI