Na prodaju Mercedes koji je vozio Niki Lauda 1984. godine

0
880

Mercedes 190 E 2.3-16 koji je vozio proslavljeni austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda na Trci šampiona na Nurburgringu 1984. godine ponuđen je na prodaju.

Kako bi se proslavilo otvaranje nove staze Nurburgring, održani su brojni promotivni događaji tokom vikenda sredinom maja 1984. godine. Kompanija Mercedes-Benz je to iskoristila za promociju svog novog automobila te je upriličila revijanu trku u kojoj su učestvovale legende iz nekoliko generacija Formule 1.

Među njima su bili Ajrton Sena i Alan Prost, kao jedini vozači bez titule prvaka svijeta. Tada nisu ni slutili šta će im budućnost donijeti.

mercedes-niki-lauda8

Trka šampiona je održana kako bi se promovisao Mercedes-Benz 190 E 2,3-16, ali i kako bi fanovi saznali ko bi bio najbolji vozač svijeta ako bi svi koristili iste automobile. Automobili su bili uglavnom u fabričkom stanju, uz minimalne pripreme za trku, ali su ipak privukli pažnju javnosti. Ajrton Sena je osvojio prvo mjesto, a odmah iza njega je bio Niki Lauda.

Ipak, ono što je važnije, Mercedesov tada novi model je postao hit. Tinejdžeri su ukrašavali zidove svojih soba posterima ovog automobila, vozači su ih imali u svojim garažama, a njemački proizvođač je bilježio odlične prodajne rezultate.

Automobil koji je tada vozio Lauda je sada ponuđen na prodaju, u savršenom je stanju i na sebi ima originalne naljepnice. Prešao je neznatnu kilometražu, a u unutrašnjosti su i dalje specijalna sportska sjedišta.

Motor isporučuje 185 KS, a zbog stanja u kojem se nalazi nema razloga da ne pruži jednako uzbuđenje kakvo je Lauda osjetio prije 34 godine. Očekuje se da će biti prodan po cijeni između 140.000 i 230.000 eura.

(Klix)

PODIJELI