Na susretima “Matica-dijaspora” pjesnici iz Dervente, Prnjavora i Šamca

0
473

Književnici iz Dervente, Prnjavora i Šamca učestvovali su na književnim susretima “Matica-dijaspora” koje u Somboru tradicionalno organizuje Zavičajno udruženje Srba “Korijeni”.

Prvog dana susreta, koji su održani od petka do nedjelje, 4. do 6. oktobra, održana je tribina “Perspektive Srba u regionu”, na kojoj je učestvovao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Linta je poručio da bi bilo potrebno osnovati ministarstvo za Srbe u regionu, koje bi se svakodnevno bavilo rješavanjem problema Srba, jer postojeće institucije nisu u mogućnosti adekvatno odgovoriti svim izazovima i problemima.

Na tribini se moglo čuti i da je potrebno raditi na stvaranju jedinstva srpskog naroda, da se posveti pažnja čuvanju jezika, pisma, krsne slave i srpskih običaja po ugledu na pretke.

U Srpskoj čitaonici “Laza Kostić” predstavljena je izložba “Naši krajevi – Bačka, Baranja, Slavonija, Lika, Dalmacija, Kordun, Manjača”, te održan okrugli sto “Perspektive Srba”.

Književni susreti i druženje učesnika manifestacije i domaćina organizovano je u Domu učenika.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” iz Sombora Duško Sekulić izrazio je zahvalnost svim učesnicima manfestacije što su se odazvali ovom skupu.

Na književnim susretima “Matica-dijaspora” iz Republike Srpske učestvovali su predsjednik Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora Goran Vuković i Književnog kluba “Savovanje” iz Šamca Ilija Pavlović, te članovi Milovan Dujković i Milka Јocić, kao i predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente Nenad Simić i predsjednik Upravnog odbora Milorad Đurđević.

Susreti u Somboru trajali su od 4. do 6. oktobra.

PODIJELI