NA SVEČANOJ SJEDNICI URUČENA NAJVIŠA OPŠTINSKA PRIZNANJA (FOTO)

0
584

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor, održanoj povodom obilježavanja Dana opštine, uručena su najviša priznanja pojedincima i kolektivima za postignute rezultate i doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Povelja zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom za životno djelo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu sinoć je uručena novinaru i književniku Nedeljku Sančaninu.

Sančanin kaže da je jedna od onih osoba koje su zaljubljene u svoj zavičaj i da je sve što je stvorio u oblasti novinarstva, književnosti i kulturne djelatnosti posvetio opštini u kojoj živi i radi.

“Čovjek sa svojim djelima treba da pomaže svim stanovnicima oko sebe da bismo svi bolje živjeli. Zahvalio bih se opštinskoj vlasti što vrednuju aktivnosti svih građana, jer kada se to cijeni ljudi se stimulišu da dalje rade”, rekao je Sančanin.

Povelja opštine Prnjavor sa srebrnim grbom dodijeljena je preduzeću “Rizba” za postignute rezultate u oblasti privrednih aktivnosti.

Opštinske pohvale uručene su Drašku Vasiću iz Prnjavora za zasluge u razvoju sportskog ribolova, Ljubomiru Jotiću iz Gornjih Palačkovaca za posebne zasluge u razvoju i razrješenju komunalnih problema u mjesnoj zajednici Palačkovci, kao i Raziji Mešić iz Prnjavora za postignute rezultate u oblasti privrednih aktivnosti.

Pohvale su uručene Bošku Bijeloniću iz Prnjavora za nesebičan, human i primjeren rad u socijalnoj i dječijoj zaštiti, Halini Vaniak iz Poljske za doprinos u višegodišnjem razvoju i unapređenju saradnje između dva bratska grada Boleslavieca i Prnjavora, Radojici Kusiću iz Kremne za posebne zasluge u razvoju i razrješenju komunalnih problema u mjesnoj zajednici Kremna i Dejanu Simiću iz Grabik Ilove za izvanredne prinose u poljoprivredi, stočarstvu i proizvodnji zdrave hrane.

Predsjednik Udruženja reemigranata iz Boleslavieca u Poljskoj Halina Vaniak kaže da je ova nagrada za nju veliko priznanje i pokazatelj dugogodišnje podrške i prijateljstva.

“Kada dolazimo u Prnjavor osjećamo kao da dolazimo svojoj kući. Mi imamo jedno srce, a dvije otadžbine, jedna je u Poljskoj, a druga u BiH, u Prnjavoru”, kaže ona.

Svečanoj sjednici SO Prnjavor prisustvovao je i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

On je u izjavi Srni rekao da je Prnjavor jedna od opština koja zbog preduzetničkog duha drugima treba da služi kao primjer.

“Opština Prnjavor prikazuje izuzetne ekonomske rezultate, ostvaruje 700 miliona KM godišnjeg privrednog prometa na nivou opštine od čega 200 miliona KM izvoza na pet kontinenata u 36 zemalja. To je nešto što treba da se cijeni i što Vlada Republike Srpske vrednuje”, rekao je Rajčević.

On je istakao da će Vlada Srpske i dalje podržavati ovu opštinu, kao i administraciju koja je pokazala veliku inicijativu da unaprijedi stanje u lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Darko Tomaš ocijenio je da je u proteklom periodu urađeno možda i više nego što je planirano.

“I pored toga nisam zadovoljan, jer želim da u godini pred nama učinimo još više. Nadam se podršci i pomoći Vlade Republike Srske i predsjednika Srpske najmanje u mjeri koliko je bila i u protekle 2,5 godine. Ako tako bude sljedeće godine ćemo ponovo moći konstatovati značajan nastavak razvoja naše lokalne zajednice”, rekao je Tomaš.

On je uputio poziv svima koji žive u Prnjavoru, a prije svega onima koji se bave društveno-političkim životom, na zajednički rad jer se samo tako može još više uspjeti i napredovati.

Obilježavanju Dana opštine Prnjavor, između ostalih, prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predstavnici pobratimskih opština sa Prnjavorom, kao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

U prigodnom programu svečane sjednice učestvovali su Gradski hor, učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje i poznati srpski glumac Vojin Ćetković.

Skupština opštine Prnjavor prije 18 godina proglasila je 24. mart za Dan opštine Prnjavor, kao sjećanje na taj dan 1992. godine kada su jedinice opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i odbranile od neprijateljskih napada opštinu Prnjavor, ali i Krajinu.

(Srna)

Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI