Na tankeru bilo 11 Rusa, Iran spreman da podigne nivo bezbjednosti

0
683
Novi detalji o dva naftna tankera pogođena u Omanskom zalivu, od kojih jedan i dalje gori. Na jednom je bilo 11 Rusa, članova posade. Kakve veze ima Japan?

Svjetska vijest broj jedan ovog dana je napad na dva tankera koji se dogodio u Omanskom zalivu rano jutros. Prema navodima Rojtersa, tankeri puni nafte gađani su torpedom, a jedan od njih i dalje gori.

Thumbnail

Prema dosadašnjim podacima, pogođeni su tankeri kompanije “Frontlajn” i “Kokuka kurejdžes”, koji je plovio pod zastavom Paname. Drugi mediji naveli su da je riječ o tankerima norveških kompanija, dok iranski ministar spoljnih poslova navodi da su napadnuti tankeri povezani s Japanom.

Da stvar postane zanimljivija, napad se dogodio baš u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe, zbog čega je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocijenio da samo reći „sumnjivo“ nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo.

Treba pomenuti i da ovaj, posljednji incident s tankerima koji prevoze naftu, dolazi mjesec dana od prethodnog, kada su u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata napadnuta dva tankera Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD.

Andy Vermaut@AndyVermaut

‘Suspicious doesn’t begin to describe what happened’: Iran’s FM on tanker ‘attacks’ in Gulf of Oman https://www.rt.com/news/461758-zarif-tanker-attack-suspicious/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=RSS 

See Andy Vermaut's other Tweets

Iz Vašingtona je odmah prstom uprto u Iran te su tenzije između te dvije zemlje dignute na najviši nivo. Sada je situacija postala zaista ozbiljna i dalji porast tenzija je sasvim izvjestan, ocijenio je na svom nalogu na Tviteru diplomata Karl Bilt.

Carl Bildt

@carlbildt

It’s a serious situation with the attack’s against tankers in the Guif of Oman. A distinct further increase in tension in the region is now highly likely. https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1139102354685464576 

Al Arabiya English

@AlArabiya_Eng

Replying to @AlArabiya_Eng

Update: Reported photos of smoke billowing from the tankers following the incident in the Gulf of Oman.https://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2019/06/13/UK-maritime-safety-group-warns-of-unspecified-incident-in-Gulf-of-Oman.html 

View image on Twitter
View image on Twitter
38 people are talking about this

Prema najnovijim informacijama, Iran je saopštio da je spreman da podigne nivo bezbjednosti u svojim vodama, nakon ovog posljednjeg napada.

Sputnjik je prenio i da je s jednog od napadnutih tankera evakuisano 11 Rusa, koji su bili posada “Frontlajnovog” tankera. AFP, AP, Rojters i ostale svjetske agencije prenijele su da su ukupno evakuisane 44 osobe i da nema poginulih.

Embedded video

Sputnik

@SputnikInt

BREAKING: Blast-hit tanker had 11 Russians on board, all were evacuated – Frontline shipping company to Sputnik https://sptnkne.ws/mD3r 

32 people are talking about this

Međutim, kontradiktorni su izvještaji tome da je “Frontlajnov” tanker, u međuvremenu potonuo, nakon niza eksplozija na njemu.

EU pozvala na izbjegavanje pomorskih provokacija kod Irana

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je danas na izbjegavanje “provokacija” u Zalivu kod Irana gdje su se dva tankera zapalila, a moguće je da su bili mete napada.

“U tom regionu nisu potrebni novi uzroci destabilizacije i tenzija, i zbog toga Visoka predstavnica ponovo poziva na najveću uzdržanost i izbjegavanje provokacija”, izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič.

PODIJELI